- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Немачки аналитичар: Европа је код Украјинаца изазвала нереална очекивања

© Sputnik / Iliya PitalevПристалице европских интеграција у Украјини са транспарентом "Ја верујем" и заставом ЕУ на Тргу независности у Кијеву
Присталице европских интеграција у Украјини са транспарентом Ја верујем и заставом ЕУ на Тргу независности у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2023
Пратите нас
Неочекивано брзо давање статуса кандидата за чланство у Европској унији код грађана Украјине изазива „нереална очекивања“, пише аналитичар немачког листа „Штутгартер нахрихтен“ Кнут Крон, коментаришући резултате недавне посете украјинског председника Владимира Зеленског Бриселу.
Додела статуса кандидата за ЕУ Украјини била је политичка одлука, пише Крон и упозорава да ће „пут Кијева ка Европи бити дугачак“, јер постоји читав низ препрека због којих би процес могао да траје годинама.
Један од предуслова за ступање у ЕУ јесте правни систем који функционише, као и принцип расподеле власт, уз гаранцију поштовања демократских правила на свим нивоима.
Неопходно је, такође, како подсећа аутор, развити економију до тог степена да, након ступања у ЕУ, земља може да издржи конкуренцију на унутрашњем тржишту.
Европска унија не може да одустане од таквих критеријума, јер од њих зависи њено функционисање, па и опстанак, закључује Крон.
Зеленски је у четвртак у Бриселу наступио на специјалној пленарној седници Европског парламента, који је претходио дводневном сусрету шефова држава и влада Европске уније.
Зеленски је изјавио да се Украјина приближава чланству у Европској унији и додао да је уверен да ће та земља постати чланица савеза. Он је захвалио лидерима ЕУ за то што прате догађаје у Украјини и што се заједно с њом боре за „слободну и независну Европу“.
Зеленски је 28. фебруара прошле године потписао пријаву за ступање Украјине у ЕУ. Шефови држава и влада ЕУ су на самиту у Бриселу 23. јуна одобрили доделу статуса кандидата Украјини и Молдавији. За почетак преговора обе земље морају да испуне низ услова, укључујући спровођење реформи и јачање борбе против корупције.
Добијање статуса кандидата је само почетак дуготрајног процеса ступања у ЕУ. Турска је у статусу кандидата од 1999. године, Северна Македонија од 2005, Црна Гора од 2010, а Србија од 2012. године. Последња земља која је примљена у ЕУ су Хрватска (2013.), а процес је трајао десет година.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала