- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Председница Мађарске: Руска економија једна од кључних у свету

© Sputnik / Лола ЂорђевићПосета председнице Мађарске Каталин Новак Србији
Посета председнице Мађарске Каталин Новак Србији - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2023
Пратите нас
Русија није главни трговински партнер Мађарске али њена привреда је, без обзира на то, једна од пресудног значаја у свету, оценила је председник Мађарске Каталин Новак.
„Русија је постојала, постоји и постојаће, после рата неће нестати и неће се потпуно распасти. Руска привреда је једна од оних од пресудног значаја, онда подржава тесне везе са земљама изван западног света. У дугорочној перспективи морамо то да узмемо у обзир“, рекла је Новак у интервјуу за издање „Портфолио“.
Она је навела да Русија до сада није била главни економски партнер Мађарске и то неће бити ни у будућности јер Будимпешта ради на томе да смањи зависност од енергената из Русије и тражи у свету нове пословне могућности, привлачећи нове стране инвеститоре.
Новак каже да Мађарска рачуна на повратак прагматичној сарадњи како са САД, тако и са Кином.
„Запад и Исток не могу да иду у сукоб, морамо да избегнемо даљу ескалацију, размештање нуклеарног наоружања, покретање разорног трећег светског рата. И, такође, треба да размишљамо како ће се развијати наши односи са Украјином и Русијом дугорочно“, закључила је Новак.
Подсетимо, шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто је изјављивао да не подржава идеју новог Хладног рата и „гвоздене завесе“ између Истока и Запада и да сматра да треба развијати сарадњу са Азијом како би се у постојећој геополитичкој ситуацији ибегао економски крах Европе.
Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
СВЕТ
Сијарто о изјави амбасадора САД о антируским санкцијама: Његово мишљење је неважно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала