- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Русија преузела на себе прљави посао“: Објављени мемоари убијеног јапанског премијера

© Sputnik / Григориј Сисојев / Уђи у базу фотографијаШинзо Абе
Шинзо Абе - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2023
Пратите нас
Русија је преузела на себе прљави посао у случају борбе против ДАЕШ-а*, наводи се у мемоарима бившег јапанског премијера Шинзо Абеа који су објављени у Јапану ове недеље, седам месеци након његовог убиства.

„И у погледу војне моћи Русија преузима доста прљавог посла. Уосталом, бомбардовање упоришта екстремистичке организације ДАЕШ изводила је Русија. ДАЕШ* је користио сиријску нафту као извор финансирања, нафту коју свет купује. Русија је уложила напоре да почисти ДАЕШ*. Та њена улога је важна за светску заједницу“, говорио је Абе, коментаришући идеју тадашњег председника САД Доналда Трампа да се обнови чланство Русије у групи водећих земаља света Г7.

Абе је констатовао да је у „ери Хладног рата Совјетски Савез био непријатељ, те је западним земљама било лако да се уједине“.
Али сада је све другачије. Чак и по питању решавања проблема са ресурсима тешко је без председника Русије Владимира Путина“, говорио је Абе.
Што се тиче Трампове идеје о враћању Русије у Г7, он је истицао да „нико није могао да пристане на то да се Русија врати на састанке на високом нивоу без икаквих услова на чему је Трамп инсистирао“.

О мемоарима

Књига под називом „Шинзо Абе. Мемоари“ пуштена је у продају ове седмице у Јапану. Књига садржи 18 интервјуа који раније нису објављивани. Написана у формату питање-одговор са неким ауторским напоменама.
Шинзо Абе убијен је 8. јула 2022. године током предизборног митинга.
*Терористичка организација забрањена у Русији.
Шинзо Абе и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2022
РУСИЈА
Кремљ: Абе је био патриота који је интересе Јапана бранио за преговарачким столом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала