Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија између западне журбе да се реши Косово и руског стрпљења – ко нам је ту пријатељ

CC0 / Marijanana / Заставе САД, Русије и Србије
Заставе САД, Русије и Србије - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2023
Пратите нас
Србији највише одговара онај став који је у директној вези са нашим државним и националним интересима и нашим Уставом, а то је да је Косово и Метохија неотуђиви део државе Србије потврђен Резолуцијом 12 44. Србија не може ништа ново да доживи, што већ није доживела од Запада, и зато треба добро да разликујемо пријатеље од непријатеља.
Ово је одговор др Небојше Човића бивши заменика премијера у Влади Републике Србије, и бившег шефа Координационог центра за Косово и Метохију, на питање да ли Србији одговара више руски став да се Косово решава после украјинске кризе или западна журба да се то питање реши одмах.

Запад преко Косова иде на Русију

„Мислим да се геополитичке прилике у свету убрзано мењају, а журба колективног Запада да нас преваре и обману и да нас под притиском уведу у потписивања којекаквих скандалозних докумената, под изговорима да ће нам тада бити боље је сулуда. Јасно је да они то раде да би Русима избили адут због кога је покренута специјална војна операција у Украјини,“ каже Човић, и подсећа да су Руси с правом поставили питање како је могло да се деси независност Косова, а њима се оспорава право да исто поступе према Криму, Доњецку и тако даље.
„Русија у свом случају тумачи међународно право онако како га је Запад тумачио у случају Косова и Метохије. Па кад је Запад срушио то међународно право први, о чему се већ две деценије расправља? Онда свако то може да уради, јер Запад је Косовом отворио Пандорину кутију,“ сматра наш саговорник.

Србија треба да следи своје интересе

Човић понавља да Србија мора да гледа себе првенствено, али и да врло пажљиво анализира ко су јој прави пријатељи.
„У последње време претрпани смо изливима великих пријатељстава преко медија, упозорења шта све може да нам се догоди… Почев од привреде, па на даље. Али, ништа Србија не може ново да доживи што већ није доживела од Запада,“ уверен је Човић.
Из тог разлога не би требало, како сматра, да пре свега плашимо наш народ разним медијским бомбама нити да слепо верујемо у благоглагољивост нечијих речи, за које знамо да нам не мисле добро у суштини. У светлу овог свог мишљења Човић је потпуно сагласан са изјавом српског председника да ће се појачавати притисак на Србију око Косова како се буде појачавао сукоб у Украјини.

Морамо знати ко нам је пријатељ а ко не

„Наравно, с тим што ми не би требало да трошимо енергију на наше унутрашње несугласице посебно јер се у нашој политичкој јавности још није искристалисало ко је за шта, у смислу ко стоји иза каквих пројеката и наручених приступа. Притом, сви који стоје иза европске понуде за Косово зашто не дођу, па не потпишу та што јавна што тајна документа,“ каже Човић, алудирајући на оне политичке кругове у Србији који су како је рекао били врло неактивни по овом питању у време док су били на власти, а сада, јер немају никакву обавезу лагано износе ставове и траже да се уради нешто што они нису урадили.
„Није вођење државе посао на дневном нивоу, већ посао који захтева да се сагледа и перспектива у којој бисмо ми као народ и држава могли да се нађемо у будућности. Косово за нас није само историја и нека прича о заветима, већ су наши корени тамо, а народ који изгуби корене више није народ, а кад нема народа нема ни државе“ каже Човић.
У то име наш саговорник каже да је немогуће веровати Западу да нам жели добро и подсећа да је бивши државни секретар САД Мајкл Помпео недавно сам најбоље описао какву спољну политику Америка води речима да је она заснована на лажима, крађама и варању.

Руски и Амерички став

Иначе, амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко изјавио је недавно да ће коначан статус Косова и Метохије бити дефинисан „у другим геополитичким условима“, и по завршетку „сукоба са Западом на територији Украјине“ у којем ће „сигурно победити Русија“. Он је у интервјуу агенцији Бета казао да је разумео да француско-немачки предлог за решавање косовског питања није прихватљив за Србију, јер предвиђа непротивљење Србије да Косово постане члан свих међународних организација.
С друге стране амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил је Србији поручио да треба да се одлучи и да учини оно што је у њеном најбољем интересу, што је по њему „жеља Србије“ да постане део ЕУ и пређе завршни део свог пута на Запад.
 Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
СРБИЈА
Боцан-Харченко: Коначан статус КиМ биће дефинисан кад се заврши сукоб Запада и Русије
Амерички амбасадор Кристофер Хил - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
СРБИЈА
Амбасадор Хил обелоданио захтев Америке: Србија мора...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала