Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучевић: Ситуација на КиМ и даље напета и непредвидива

© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистар одбране Милош Вучевић
Министар одбране Милош Вучевић - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2023
Пратите нас
Министар одбране Милош Вучевић оценио је данас да је ситуација на Косову и Метохији и даље напета и непредвидива, с обзиром на низ једностраних потеза које је Приштина повукла, а које су, како је рекао, усмерене на подривање свих постигнутих споразума.
Вучевић је, гостујући у јутарњем програму РТС-а, истакао и да се Срби у јужној покрајини осећају нелагодно и несигурно на јер не знају шта премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти може ново да смисли или уради а, како је додао, све што је радио и смишљао није било усмерено на стабилизацију, него на ескалацију и прављење атмосфере да су Срби непожељни на својим вековним просторима.
Подсетио је да је и премијерка Ана Брнабић у петак на седници у Лебану, на обележавању 100 дана рада Владе, навела број напада на Србе у том периоду, из чега се добија да се на један и по дан дешавао бар један напад на Србе.
"Снажан је осећај нелагоде и несигурности међу Србима на КиМ", нагласио је Вучевић.
То што Приштина стално размешта трупе, полицијске јединице, покушај трансформације КСБ у оружане снаге, прављење нових пунктова на кључним саобраћајницама, махом на северу КиМ, сматра Вучевић, шаље јасну поруку да им не пада на памет да формирају Заједницу српских општина.
Додаје да истовремено, неке невладине организације одређених западноевропских држава пишу статут ЗСО без учешћа Срба, а предвиђају јој надлежности као да су нека невладина организација.
Када је реч о административним прелазима, министар одбране каже да су то надлежности МУП-а и полиције и додаје да је ту ситуација више него компликована у погледу приштинског тумачења таблица општина са севера КиМ.

"Пошто Курти нема шта да понуди својим бирачима, нема инвестиције, нема инфраструктурне пројекте, не може да се похвали економским резултатима - шта може да понуди - да прави неке непријатеље, ко су идеални непријатељи - Срби, он би требало да буде мали Зеленски, а ми неки мали Руси. Важно је да останемо мирни и рационални, да избегнемо тај сценарио који нас води у странпутицу за наше српске националне интересе", рекао је Вучевић.

Напоменуо је да Војска Србије у сталном контакту са Кфором.
Говорећи о притисцима на Србију, Вучевић наводи да је готово извесна даља ескалација сукоба у Украјини, а да Русија појачава своје активности и додаје да западне силе појачавају испоруку наоружања и војне опреме и даљу помоћ Украјини, што ће учинити да тај сукоб буде све тежи, а то ће екстремно компликовати позицију Србије.
На питање о изборима, Вучевић је рекао да нас на почетку следеће године очекују локални и покрајински избори, а да се не бежи ни од тога да буду ове године уколико опозиција сматра да је време за изборе.
Говорећи о стању у Војсци Србије, Вучевић каже да ће основна плата војника у специјалним јединицама бити између 200.000 и 220.000 динара, а са укупним примањима, ноћним радом, празницима, теренским радом може да иде и до 300.000 динара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала