- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

На Новом Зеланду пронађени фосили највећег пингвина на свету – стари 60 милиона година

© Sputnik / Лола ЂорђевићПингвини у "Бео зоо врту"
Пингвини у Бео зоо врту - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
Пратите нас
Група научника из Гринича, САД, открила је фосилизоване остатке највећег пингвина на свету, на Новом Зеланду.
„Недавна открића фосила на Новом Зеланду открила су невероватну разноликост у заједници пингвина. Највећи примерак идентификован је као нова врста Kumimanu fordycei, која је била највећа која је икада живела на Земљи“, указује студија.
Према првим информацијама, пингвин је тежио 154 килограма, живео је на Земљи пре отприлике 60 милиона година и није могао да лети. Међутим, птица је могла веома добро да рони и дуже одржава телесну температуру у екстремним хладним условима.
Поред џиновског пингвина, тим је пронашао неколико примерака друге врсте птице, пружајући детаљан поглед на скелет. Названа Petradyptes stonehousei, ова друга врста била је тешка 50 килограма. Поређења ради, данашњи пингвини теже између 22 и 45 кила.
Ове две врсте показују да су пингвини били веома велики на почетку своје еволуционе историје, милионима година пре него што су истањили пераје. Тим је приметио да су обе врсте задржале примитивне карактеристике, као што су тање кости пераја и мишићне тачке везивања сличне онима код летећих птица.
Птица додо - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Биотехнолошка компанија планира да птицу Додо врати из мртвих
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала