- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Чистка у Кијеву: Ко (не) може да смени украјинског министра одбране /видео/

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаБивши украјински министар одбране Алексиј Резњиков
Бивши украјински министар одбране Алексиј Резњиков  - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
Пратите нас
Кад се усред рата, или специјалне војне операције, на територији која је њоме захваћена спроводи акција каквој време за то није – као што је борба против корупције у Украјини, јер извесно имају и преча посла – прилично је сигурно да није стварно реч о борби против корупције већ о некој другој врсти обрачуна. Коме корупција служи као згодно покриће.
А када се, поврх тога, овом афером данима баве и западна пропагандна средства главног тока, а онда као по команди одједном и заћуте док поново не добију другачију команду, постане и сасвим јасно да није реч о афери која је само локалног значаја.
И да се иза те чистке у врху режима у Кијеву, која се оправдава корупцијом, крије и нешто много више од тога.

Добродошли у Украјину…

Што наравно не значи и да корупције тамо заиста нема. Има је, и то, сва је прилика, у рекордним размерама, наиме, „добро дошли у Украјину, најкорумпиранију државу Европе“, писао је, примера ради, лондонски „Гардијан“ још 2015, дакле, након што су тамо захваљујући пучу на власт дошле све оне проевропске снаге чији је задатак био да Украјину, по НАТО стандардима, уведу у рат с Русијом.
Потом је, отприлике, доласком Џоа Бајдена на власт у САД однекуд постало непристојно говорити о том ендемском проблему Украјине; можда и зато што је разгранате и подједнако уносне послове у тој земљи имао и председников порочни син ХантерБајден, кокаински зависник који је своју супругу преварио с удовицом рођеног брата.
Неочекивана пропаст криптоберзе FTX минуле јесени, када је њен власник Сем Банкман-Фрид, други највећи донатор америчке Демократске партије иза Џорџа Сороша, проневерио милијарде долара, поново је скренула пажњу на испреплетена питања корупције и Украјине; у најкраћем, овај корумпирани 30-годишњи донатор демократа управљао је и програмом финансијске помоћи Украјини у сарадњи с тамошњим режимом, а америчка „Фокс“ телевизија пренела је оптужбе да је новац, тобоже дониран Украјини, тамо само рециклирани да је, уз сарадњу власти у Кијеву и пратећу провизију, на крају враћан као донација владајућој партији у САД. Наравно, противзаконито.
Па је и о томе престало да се говори.

Смене и хапшења

А онда је, практично ниоткуда, уз громку подршку истих оних западних медија који су о украјинској корупцији дотад гласно ћутали, у Кијеву због корупције покренут талас смена и хапшења високих званичника. Као да су је тек тада сви постали свесни, што сигурно нису.
У последњих пар недеља у синхронизованој акцији смењен је и ухапшен већи број званичника из украјинске царинске и пореске службе и обласних администрација; претресана је и кућа Арсена Авакова, министра унутрашњих послова Украјине до 2021. који је, напоменуће „Волстрит џорнал”, „располагао огромном моћи” а „под паску је недавно доспео након што је у јануару његов наследник (Денис Монастирски) погинуо у хеликоптерској несрећи”. Која, узгред, још није разјашњена.
Ухапшена су и шесторица званичника Министарства одбране, међу њима и два заменика министра и један саветник који се терети да је проневерио чак 43 милиона евра из војног буџета, ето о каквим се сумама ради.

Ко (не) смењује министра одбране

Тако да се сасвим очекиваним учинио и следећи корак који је, у недељу, најавио Давид Арахамија, шеф посланика партије Слуга народа председника Владимира Зеленског – смена министра одбране Алексеја Резњикова – уз пропратну најаву да ће на његово место доћи генерал-мајор Кирило Буданов, шеф украјинске војне обавештајне службе.
Иначе, ни то није неочекивано; на изградњи његовог имиџа већ извесно време раде и „Њујорк тајмс” и „Вашингтон пост”, те је отуда прилично евидентно и ко му ту позицију намешта.
Неочекивано, међутим, само дан касније „Блумберг” јавља да још актуелни министар Резњиков, ипак, неће бити смењен, уз несувисло објашњење да би то угрозило ратне напоре Украјине.
Шта се десило од недеље до понедељка па је одлука промењена остаје непознато, али, прилично је извесно, Алексеј Резњиков мора да има много моћне покровитеље чим Американци, барем у првом покушају, нису успели да на његово место инсталирају Кирила Буданова.
Поједини руски извори износе интригантну тезу да је реч о борби Британаца и Американаца за утицај у Кијеву.

Израелско питање

А ту је и још један интригантан детаљ. Наиме, претресена је и кућа олигарха Игора Коломојског, политичког и финансијског изумитеља Владимира Зеленског од кога је овај морао да се дистанцира када су га претпрошле године Американци ставили под санкције, ето још једног показатеља одакле и сад ветар дува.
Коломојском је Зеленски у јулу ’22. одузео украјинско држављанство, али овај финансијер неонацистичких батаљона као што су „Азов” и „Дњепар” има и израелски пасош.
И ту сва ова интрига постаје још згуснутија – усред ове невоље која је снашла Игора Коломојског, случај је тако удесио или ништа није случајно јер је све повезано – у јавност једним подугачким интервјуом, који задобија пажњу читавог света, излази бивши премијер Израела Нафтали Бенет.
Открива да је, почетком руске операције, посредовао између Москве и Кијева, да су они били надомак мировног споразума који би спасао десетине хиљада живота и сачувао земљу од разарања, али да је Запад саботирао тај договор. И успут описује Зеленског као хвалисавог пајаца који се крио у бункеру док му премијер Израела није пренео да председник Русије Владимир Путин не намерава да га убије. Па је тек онда храбро помолио нос да поручи како се ничега не плаши.
Ко стоји иза изненадне чистке у Кијеву? Какав се циљ тиме жели постићи? И какве улоге у свему томе имају Америка, Велика Британија и Израел?
О овим су питањима у „Новом Спутњик поретку” говорили уредник портала „Факти” и некадашњи дописник „Новости” из Москве Ђуро Билбија и новинар из Лондона Синиша Љепојевић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала