- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Извиђање, откривање и уништавање противника: Шта све може руски дрон Орлан-30

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаБеспилотне летелице на вежбама "Кавказ 2020"
Беспилотне летелице на вежбама Кавказ 2020 - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
Пратите нас
На изложби „Аеро Индија 2023“ која се одржава у индијском граду Бангалору, Русија ће представити најновији обавештајни дрон „Орлан-30“. Како оцењују за Спутњик руски војни експерти, ова беспилотна летелица током специјалне војне операције обавља низ задатака: од извиђања, откривања непријатељских положаја до уништавања живе силе.
Како је саопштено из руске државне компаније „Рособороноекспорт“, на овој изложби, посетиоци штанда „Рособороноекспорта“ имаће могућност да се упознају са руским беспилотним летелицама: обавештајно-ударном „Орион-Е“, обавештајном „Орлан-10Е“ и „Орлан-30“, новитетом из 2022. године.

Многофункционални дрон

Како каже за Спутњик руски војни историчар Јуриј Кнутов, Русија прилично активно ради на развијању беспилотних летелица.
„Руска држава је усвојила програм за развој дронова. Међутим, акценат није стављен само на извиђачке дронове, већ и на беспилотне летелице које поред извиђања могу да уништавају живу силу користећи навођене ракете и бомбе. И овој категорији дронова односи се „Орлан-30“. Ове беспилотне летелице имају задатак да откривају непријатељске положаје и уништавају живу силу уз помоћ малих вођених ракета“, објашњава саговорник Спутњика.
Према речима руског војног експерта Алексеја Леонкова, „Орлан-30“ је оружје произведено за артиљеријске јединице.
„Ова беспилотна летелица направљена је са циљем да, пре свега, извршава дуге летове и обавља извиђачке задатке. По спољашњем изгледу, дрон је сличан претходнику – „Орлану-10“. Међутим, већи је од њега. Осим тога, „Орлан-30“ је у стању да носи и знатно већи терет. И за разлику од „Орлана-10“, он није намењен само за извиђање. Користи се и за извршавање ударних задатака“, објашњава саговорник Спутњика.
Међутим, од „Орлана-10“, нова беспилотна летелица разликује се и по томе што може да буде опремљена ласерским нишаном. То је уређај који осветљује противничке објекте који се затим уништавају навођеним артиљеријским пројектилима „Краснопољ“, авионским бомбама и другом сличном муницијом.

Ефикасан током специјалне војне операције

На питање да ли руске артиљеријске јединице „Орлан-30“ користе током специјалне војне операције на територији Украјине, Леонков објашњава да овај дрон има задатак да стално надгледа ситуацију.
„Истовремено, ове беспилотне летелице помажу у откривању противничких система који гранатирају наше јединице или стамбена насеља у којима живи цивилно становништво. И захваљујући њиховој тактици, ефикасно се уништавају системи „Химарс“, непријатељске хаубице М777, као и самоходни топови“, констатује стручњак.
Треба напоменути да ће „Рособороноекспорт“ у Индији, осим „Орлана-30“ представити око 200 примерака најперспективнијег наоружања и војне технике руске производње, укључујући напредни вишенаменски борбени авион пете генерације Су-57Е, лаки тактички авион „Шахмат“ и војно-транспортни Ил-76МД-90А(Е).
Специјалне тактичке вежбе беспилотних летелица - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2021
Да ли је Русији потребна „летећа топовњача“ поред савремених дронова?
Форум «День передовых технологий правоохранительных органов РФ» - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2023
РУСИЈА
Русија представља најновији дрон „Орлан-30“ на изложби у Индији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала