- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: САД треба да учине све да удаље Русију од Кине

© Depositphotos.com / RyzhovЗаставе Русије и Кине
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
Пратите нас
Кинеско-руска алијанса представља озбиљну претњу за САД и њихове савезнике, због чега Вашингтон мора да учини све што може да би удаљио Русију од Кине. И за САД, и за Русију је од егзистенцијалне важности да тихо обуздавају Кину, јер она представља велику опасност за обе земље, пише лист „Американ конзерватив“.
Кина „жели да освоји свет“, али за то су јој потребни савезници. Како пише аутор књиге „Реакционарно мишљење“, уредник листа „Американ конзерватив“ Мајкл Ворен Дејвис, на целој планети само једна земља може да пожели да се уједини с Кином против САД, а то је Русија.
Према мишљењу аутора текста, кинеско-руска алијанса представља озбиљну претњу за САД и њихове савезнике. Већина аналитичара сматра да су Кина и Русија - друга, односно трећа земља у свету када је реч о моћи. И не само то, њихов савез би био основа за светску алијансу против НАТО-а, односно за нови Источни блок.
Вашингтон би, сматра аутор, могао једноставно да спречи стварање кинеско-руске алијансе – закључивањем мира у Украјини. А услови за то су очигледни: САД ће се обавезати да не примају у НАТО земље које се граниче с Русијом, а Кијев ће се помирити с губитком Крима и Донбаса. Поред тога, Русија ће платити Украјини реперацију, пише аутор.
„Чим се сукоб у Украјини заврши, САД и Русија ће схватити да наше земље имају доста заједничких циљева, посебно када је реч о Кини“, уверен је Дејвис.
Он наводи да су и САД, и Русија заинтересоване за тихо обуздавање Пекинга. У нормалним околностима Кина је много опаснија за САД и Русију, него што су те две земље једна за другу. Супротстављање Кини било би катастрофа и за САД, и за Русију, сматра аутор.
„Ако бисмо успели да постигнемо макар некакво зближавање, то би био тежак сигнал за Пекинг: прекидамо 'игре глади', можете и ви“, закључује уредник „Американ конзерватива“.
Владимир Путин и Си Ђинпинг у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2023
Специјална операција у Украјини
Столтенберг: Русија и Кина угрожавају светски поредак који је успоставио Запад
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала