- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Никос Христодулидис победио на председничким изборима на Кипру

© AP Photo / Petros KaradjiasНикос Христодулидис
Никос Христодулидис  - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
Пратите нас
Бивши министар спољних послова Кипра Никос Христодулидис победио је данас у другом кругу председничких избора у тој земљи, показују званични резултати на основу 100 одсто пребројаних гласова.
Христодулидис је освојио 51,9 одсто гласова, док је његов противкандидат Андреас Мавројанис добио 48,1 одсто подршке бирача.
Уочи избора Христодулидис је обећавао владу јединства која ће имати задатак да мировне преговоре са кипарским Турцима изведе из ћорсокака.
Христодулидис (49) се надметао у другом кругу председничких избора са Мавројанисом (66), кандидатом којег је подржала левичарска Прогресивна партија радног народа (АКЕЛ).
Христодулидис је један од најближих сарадника одлазећег председника Никоса Анастасијадеса и бивши дипломата са дугогодишњим стажом у министарству спољних послова. Био је портпарол владе 2014. године, а потом министар спољних послова 2018. године.
Демократска странка (ДИСИ), чији је члан био Христодулидис одлучила је да га избаци из странке због тога што се кандидовао за председника јер су страначке колега виделе његову одлуку као чин поделе, пренео је Танјуг писање светских агенција.Христодулидис је имао подршку три странке - Демократске странке (ДИКО), Покрета за социјалдемократију (ЕДЕК) и Демократског савеза (ДИПА).
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала