- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Њузвик: Украјински мостови не могу да издрже тежину америчких и немачких тенкова

© AP Photo / Polish Defense MinistryТенкови леопард 2
Тенкови леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
Пратите нас
Током протеклих неколико седмица западни савезници Кијева објавили су да су спремни да украјинску армију снабдеју савременим борбеним тенковима. Тенкови НАТО-а, међутим, теже више од 60 тона, а инфраструктура Украјине, укључујући мостове, није предвиђена за тако тешка возила, пише „Њузвик“.
Експерти сматрају да руска војно-обавештајна служба може да извуче корист из логистичких одлука Оружаних снага Украјине, усмерених на избегавање неодговарајућих мостова и других прелаза.
Председник САД Џозеф Бајден је 25. јануара објавио да ће САД испоручити Украјини 31 тенк М1 „абрамс“, назвавши их најбољим тенковима на свету када је реч о борбеним способностима. Бајден је нагласио да ће САД испоручити довољно тенкова да се наоружа тенковски батаљон Оружаних снага Украјине.
Обећање о испоруци „абрамса“ изречено је након што је Берлин саопштио да ће Украјини предати 14 тенкова „леопард-2А6“. Поред тога, Берлин је дозволио и другим земљама да извезу у Кијев „леопарде“ немачке производње. Касније је Немачка потврдила извозну лиценцу за старије типове тенкова „леопард 1“. Велика Британија такође је обећала да ће испоручити Украјини борбене тенкове „челенџер 2“.
Како пише „Њузвик“, сви нови тенкови су савременији од оних које је Кијев користио од почетка сукоба, укључујући совјетски Т-72. Ипак, исти тај Т-72, најраспострањенији борбени тенк у свету, тежи око 45 тона, као и савременији модел Т-80. Према подацима америчке армије, маса тенка М1А1 „абрамс“ може да достигне од 67 до готово 70 тона.
„То се одражава на одлуке по којим мостовима техника може безбедно да се креће, а то одређује будуће место дислокације и брзину маневара на бојном пољу“, наводи војни и одбрамбени експерт Мајкл Пек.
Мостови совјетске епохе су пројектовани тако да издрже тенкове из тог времена и из тог региона, наглашава бивши војни официр Френк Ледвиџ.
„Многи украјински мостови неће моћи да издрже много теже западне борбене тенкове, који ће ускоро бити упућени на линију фронта“, каже Ледвиџ.
Он додаје да су понтонски прелази којима располаже украјинска војска такође прављени у складу с карактеристикама совјетских тенкова, а не „абрамса“, „челенџера“ или „леопарда“.
Западни савезници ће, уколико буде неопходно, испоручити нову опрему, али ће руска војно-обавештајна служба, ипак, извући корист из логистичких одлука Оружаних снага Украјине које ће морати да заобилазе неопроходне мостове, истиче Ледвиџ.
Те околности ће утицати на дејства украјинских снага, али украјинска војна команда то одлично зна и наћи ће начин да искористи тенкове тако да из њих извуче максималну корист, додаје Ледвиџ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала