Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Појачано присуство специјалаца из Приштине на северу Косова и Метохије, Београд оштро реаговао

© AP Photo / Marjan VuceticПрипадници специјалних полицијских снага РОСУ на северу Косова и Метохије
Припадници специјалних полицијских снага РОСУ на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
Пратите нас
У општинама на северу КиМ приметно је повећано присуство специјалне полиције, а како наводе из тзв. косовске полиције, „на северу Косова у току је акција против сузбијања наркотика“. Канцеларија за КиМ оштро је реаговала на коментар из Приштине да је сваки покушај Србије да „дестабилизује“ тзв. Косово преко криминалних банди осуђен на пропаст.
Како наводе грађани у општини Звечан, приметно је присуство више џипова и оклопних возила у којима се налазе припадници специјалне јединице Росу.
У саопштењу које је тзв. Косовска полиција објавила на својој званичној Фејсбук* страници стоји да је „у току акција борбе против злоупотребе дрога“.
„Косовска полиција, конкретно Дирекција за истраге трговине дрогом у јеку борбе за превенцију и борбу против случајева злоупотребе дрога, након интензивних истрага данас 12.02.2023. године, у региону северне Митровице, спроводи акцију против дроге, уз подршку других релевантних јединица Полиција“, наводи се у саопштењу на албанском језику.
Како се даље наводи, у региону севера протекле године полиција је имала неколико успешних акција.
„Што се тиче резултата или детаља ове операције против дроге бићете на време обавештени након што буду доступни извештај или информације од теренских јединица“, закључују у саопштењу.

Ухапшена двојица Срба

Такозвана косовска полиција је данас после подне саопштила да је ухапсила двојицу Срба у акцији сузбијања наркотика.
У саопштењу на Фејсбук* страници полиције наводи се су откривене три лабораторије у којима су се узгајале опојне биљке, а да су две особе осумњичене.
Хапшења су извршена у региону северног дела Косовске Митровице, пренео је Танјуг. Наводи се да је полицијска акција под именом „Мач“изведена на три локације.
У две лабораторије откривено је око 1.200 опојних биљака, а у трећој није било биљака, али је била софистицирана опрема.

Петковић: Свечљин покушај да криминализује Србе неће никога уплашити

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да покушај самопрозваног министра Џељаља Свечље да криминализује Србе и цео север на Косову и Метохији никога неће ни заварати ни уплашити. Он је додао да Свечља користи изоловане и појединачне случајеве за своју прљаву пропаганду и отворену мржњу према свему српском.
„Да будем сасвим јасан, никада српски народ, ни представници Срба, нити званични Београд нису, нити ће, подржавати било какав криминал, ма чије име и презиме да носи и ту нема ни дилеме, ни преговора, нити се томе ико супротставља. Давно је познато да лажов у поштење не верује и то што криминалци проглашавају читав један народ криминалним, говори више о њиховој нечистој савести“, наводи се у саопштењу Петковића.
Он је поручио да Београд и целокупна јавност чекају већ 21 дан да Свечља покаже снимке надзорних камера на Бистричком мосту, када су његови нелегални ескадрони пуцали у леђа Србина и изрешетали аутомобил са задње стране.
„И наравно да ћемо увек реаговати на терор косовске полиције и њен напад на српски народ и то Свечља не може да спречи. Наравно да Свечља не показује снимке надзорних камера, јер би морао да покаже своју срамоту и прекомерну употребу силе којом су његови полицајци заправо били нападачи и то са нелегалног пункта на ком свакодневно малтретирају и тероришу српски народ на северу КиМ“, истакао је Петковић.
Директор Канцеларије за КиМ је поручио да Свечља не покушава да било каквим акцијама оправда постојање својих нелегалних база и пунктова на северу КиМ, јер оне ту немају шта да траже јер служе само да његов газда Курти спроводи своје једностране и насилне акције.
Свечља је на Фејсбуку* поводом акције хапшења, рекавши да је уништена лабораторија за дрогу, да је ухапшен власник, као и да је сваки покушај Србије да „дестабилизује“ такозвано Косово „преко криминалних банди узалудан и осуђен на пропаст“.
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је навео на Твитеру да су „паралелне структуре које контролише Србија“ на северу коштале грађане и пореске обвезнике на КиМ 320 милиона евра због наводно неплаћених рачуна за струју и 17 милиона евра за водоснабдевање од 1999. године.
„Наравно, наши грађани у северним општинама нису криви за ове неправде. Они разумеју и прихватају да је плаћање основних комуналија, као што су струја и вода нормално, и да би то омогућило неопходна улагања за даље побољшање квалитета услуга. Они имају право да имају приступ таквим услугама и да живе ослобођени организованог криминала, притиска и претњи од стране нелегалних структура предвођених Србијом“, рекао је Курти.

Српска листа: Узалудни покушаји Свечље да оправда криминалце у униформама специјалаца

Српска листа саопштила је вечерас да је узалудан покушај министра Џељаља Свечље да направи везу између данашњег хапшења у северној Косовској Митровици и покушаја убиства Миљана Делевића, како би оправдао своје криминалце у униформама специјалних јединица који су са леђа пуцали у Делевића пре пар недеља на Бистричком мосту и који су нелегално присутни на северу Косова и Метохије.
„Делевић, кога су недавно хтели да убију Куртијеви специјалци нема везе са данашњим хапшењем нити је он ухапшен, тако да свака врста паралеле које невешто Свечља креира је још један доказ чисте политизације и скривених намера Приштине“, наводи се у саопштењу.
Више је него очигледно, како додају „да је Куртијев министар покушао да данашњом акцијом себи да алиби за константно малтретирање српског народа, поштених и угледних Срба који желе да живе у миру на северу Косова и Метохије и који немају никакве везе са било којом криминалном радњом неких појединаца“.
Политизацијом данашњег случаја Курти и Свечља желе да себи дају алиби за малтретирање грађана доводећи у везу криминалну активност појединаца на северу са целокупним српским народом, додаје се у саопштењу.

„Ни директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, нити председник Србије Александар Вучић, нити један представник Српске листе не подржава криминалне радње било ког лица, али нелегална активност једног лица не може бити оправдање за нелегално деловање Свечљиних специјалаца који месецима малтретирају српски народ на северу Косова и Метохије“, упозоравају из Српске листе.

*(Активности „Мета“ - друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм забрањене су у Русији као екстремистичке)
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала