- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сијарто: Свет изван трансатлантског мехура не слаже се са његовом ратоборном реториком

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМађарски министар спољних послова Петер Сијарто
Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
Пратите нас
Земље ван трансатлантске заједнице не схватају зашто Европа и САД заоштравају локални украјински сукоб испорукама оружја до те мере да се његове последице осећају по целом свету, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
„Одавно је познато да испоруке оружја изазивају продужавање сукоба... Свет не чине само Европа и трансатлантска заједница... Земље ван Европе и трансатлантске заједнице једноставно не разумеју зашто је потребно да се регионални сукоб заоштри до те мере да има негативан утицај на глобалном нивоу. Ово је сада регионални рат са глобалним последицама и мора се спречити да се претвори у глобални рат“, рекао је Сијарто за радио „Кошут“.
Према његовим речима, свет ван Европе такође пати због проблема са храном, рекордно високих цена хране, основних сировина и енергената и „једноставно не схвата зашто се ова ратоборна реторика мора одржати, а не треба да се успостави мир“.
„Изван трансатлантског мехура постаје врло јасно да је глас мира, тежња за миром, много гласнији, много моћнији од онога што нам овде у трансатлантском свету говоре мејнстрим либерални медији“, рекао је Сијарто.
Он је такође подсетио да Мађарска доследно подржава почетак мировних преговора и не подржава повећање испорука оружја Украјини.
Од почетка сукоба, Мађарска се доследно противила санкцијама руским енергетским ресурсима и слању оружја у Украјину. Почетком марта прошле године мађарски парламент је донео улаз којим се забрањује испорука оружја Украјини са територије те земље. Сијарто је објаснио да Будимпешта настоји да обезбеди територију Закарпатја, где живе етнички Мађари, јер би испоруке оружја преко те територије постало легитиман војни циљ.
Украјински војници  - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
Специјална операција у Украјини
Анджеј Дуда: Русија ће победити ако Кијев не добије оружје; Захарова: То ће само погоршати ситуацију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала