- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Синагога из средњег века откривена у напуштеном бару у Шпанији /фото/

CC0 / Pixabay / Град Утрера
Град Утрера - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
Пратите нас
У граду Утрера у Шпанији археолози су открили синагогу која датира из средњег века. Ово откриће сматра се веома ретким. Утрера се налази у региону Андалузије око 500 километара југозападно од Мадрида.
Археолози сматрају да откривена зграда која је коришћена за различите намене, као болница, место за католичко богослужење, као бар и дискотека, крије необична археолошка открића. Изграђена је од каменог мозаика и плочица.
Када је градско веће Утрере купило зграду 2018. године, прелиминарним истраживањима откривено је да је зграда напуштена средњевековна синагога.
Град је започео формална археолошка ископавања 2021. године, и тада су откривене различите просторије и необични подови, као и стуб, а све то је карактеристично за јеврејску градњу која датира из 14. века.
„Основни елементи синагоге, као што су улазни хол или клупе по ободу који су откривени у овом истраживању, потврђују да је у питању откриће сале за молитве“, истакао је археолог Мигел Анхел де Перес.
Градоначелник Утрере, Хосе Марија Виљалобос рекао је: „Сада имамо научну потврду да је ово средњевековна синагога".
Пронађена грађевина потиче из 14. века, а опстала је и после протеривања Јевреја из Шпаније 1492. године. Локални свештеник, историчар и песник Родриго Каро је 1604. године центар града описао као место где су живели само странци и Јевреји, који су имали своју синагогу у којој се налазила болница.
Све ове тврдње локалног свештеника потврђене су крајем 2022. године, када је тим који је предводио археолог Мигел Ангел де Диосом, открио простор за молитву.
„До сада су у Шпанији постојале четири овакве грађевине, две у Толеду, једна у Кордоби и једна у Севиљи. Ново археолошко откриће од изузетне је важности“, истакао је градоначелник Утрере, пренео је РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала