- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Брнабићева: До нас је да редизајнирамо будућност

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆОбележавање 100 дана рада Владе Србије у Лебану
Обележавање 100 дана рада Владе Србије у Лебану - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
Пратите нас
Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Дубаију да се свет налази у никад већем хаосу и да је више него икад комплексно место за живот.
Говорећи на панелу под називом „Одрживи развојни циљеви на делу“, који је одржан у оквиру Светског самита Влада, Брнабић је истакла три кључна изазова са којима се свет суочава, а као први је навела рат.
„Да ли ће неко бацити нуклеарну бомбу, шта ће се десити мојој породици, мојој деци. То је веће питање од тога да ли ће наше економије издржати. Други изазов су климатске промене и њене последице, а трећи проблеми са популацијом“, навела је премијерка. Она је истакла да „са једне стране имамо недостатак становништва, а са друге пренасељеност“, и додала да то доводи до сличних проблема, само са супротних страна.
„Недостатак посла, енергије, а све се то одражава на здравствену негу“, упозорила је Брнабићева.
Премијерка је истакла да је фрустрирајуће то да се све то дешава у времену када смо, како је оценила, открили највеће богатство – технологију.
„Технологија може, ако сарађујемо и делимо искуства, створити добробит за све. Ако погледамо свих 17 одрживих развојних циљева, свих 17 могу бити достигнути уз паметну употребу технологије“, рекла је Брнабићева и истакла Србију као пример.
„Пре шест година узели смо реформу образовног система и дигитализацију као кључне приоритете. Много времена смо изгубили у прошлости. Ратови 90-их, суноврат економије прве деценије 21. века. Пре десет година смо били на ивици банкрота. И морали смо да нешто променимо. Шватили смо да је четврта индустријска револуција наша прилика. Почели смо да се мењамо, трансформација образовног система била је апсолутни приоритет“, истакла је премијерка.
Она је навела да је Србија данас једна од свега 11 земаља у свету која је увела вештачку интелигенцију у основне и средње школе на националном нивоу.
„Наш циљ је да припремимо становништво за послове у будућности, рекла је Брнабић и додала да су у Србији већ изграђена четири научно-технолошка парка, и да је 'Био4' кампус залог за будућност и да би требало да буде завршен до 2025. године.
„ИЦТ сектор је далеко најбрже растући сектор у земљи, са растом од више од 25 одсто годишње, а само прошле године порастао је за 40 одсто. Сваки други нови посао у 2022. у земљи био је из ИЦТ сектора, а својим растом је помогао и расту индустрије и агрикултуре, као и друштвену сигурност, тако што помаже оним најрањивијима“, рекла је председница владе.
„Технологија даје младима прилике које никада пре нису имали. До нас је да редизајнирамо будућност, како бисмо изградили свет који ће више бити фер и у којем нико неће заостајати“, закључила је Брнабић.

"Део аранжмана са ММФ искористићемо за енергетику, део за стабилност"

Брнабићева је изјавила да је Србија потписала стенд-бај аранжман са ММФ-ом вредан 2,4 милијарде евра, који ће једним делом бити искориштен за енергетику, а делом за стабилност.
Она је новинарима у Дубаију рекла да се сарадња са ММФ-ом наставља и по питању реформи јавних предузећа и у јавном сектору, што ће, како је истакла, бити део раста Србије.
"Директорка ММФ-а Кристалина Георгијева најавила је да ће ова година бити тежа од 2022., али да је Србија током пандемије показала отпорност и успела да задржи стабилност. Преживела је ваша привреда и наставила да се бори, рекла је она. Зато нам је важан овај аранжман", рекла је Брнабић.
Председник Србије Александар Вучић на обележавању 100 година пензионог система у Србији - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
ДРУШТВО
Вучић: Пензије ће да прате плате, у припреми нове пензионерске картице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала