- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски политичар: Америка жели да избаци Русију са енергетског тржишта Европе

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаРуски гас
Руски гас - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
Пратите нас
САД настоје да са енергетског тржишта ЕУ, изјавио је бивши бугарски министар енергетике Румен Овчаров, коментаришући санкције које је прошле недеље објавило Министарство финансија САД против њега и још четворице бугарских бивших и садашњих званичника.
Како се наводи у саопштењу америчког ресора, као министар, Овчаров је наводно више пута учествовао у коруптивним уговорима са руским компанијама, примао мито за уговоре са фиксним износом за испоруку руског гаса и нуклеарног горива. Бивши министар наводно има и офшор рачуне, на које је легло „више од пет милиона евра”.
Према речима самог Овчарова, овакве оптужбе са америчке стране нису нека врста завере против њега лично.
„Зар не разумете шта је у питању?... Циљ је врло једноставан – Русију треба избацити из снабдевања енергентима не само Бугарске, већ и целе Европске уније. Неко је схватио да је на чисто конкурентској економској основи немогуће изаћи на крај са руским енергентима, јер су јефтинији и сигурни“, рекао је Овчаров.
Он је напоменуо да је први део ове „мисије“ спровела влада Кирила Петкова – у априлу прошле године прекинуте су испоруке руског гаса по уговору са Гаспромом. Као резултат обуставе таквих испорука Бугарској, према речима Овчарова, током протеклих месеци, преплата за гас је износила више од 1,2 милијарде лева (више од 600 милиона евра).
„Сада је на дневном реду други задатак – Русија мора да буде избачена из снабдевања нуклеарним горивом и да се наша нуклеарна енергија потпуно заустави“, рекао је Овчаров и додао да зато САД покушавају да спрече људе попут њега да говоре.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала