- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Џихадисти као савезници: Америка би ДАЕШ и Ал Каиду да усмери против Русије

© AFP 2023 / SAID KHATIB Маскирани борци палестинског исламског џихадистичког крила "Јерусалимске бригаде" на војној вежби у Појасу Газе
Маскирани борци палестинског исламског џихадистичког крила Јерусалимске бригаде  на војној вежби у Појасу Газе - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
Пратите нас
Сазнање Спољне обавештајне службе Русије да Американци активно врбују исламисте за терористичке нападе на територији Руске Федерације још један је доказ константног америчког стратешког односа према Русији.
Сједињене Америчке Државе активно врбују џихадисте повезане са ДАЕШ-ом и „Ал Каидом“ (терористичке организације забрањене у Русији) за терористичке нападе у Русији и другим земљама Заједнице Независних Држава, саопштила је Спољна обавештајна служба Русије.
„Према веродостојним извештајима, посебна пажња посвећује се привлачењу људи са руског Северног Кавказа и Централне Азије“, наводи се у саопштењу и додаје да су у јануару ове године америчке обавештајне агенције врбовале 60 милитаната у Сирији које, након обуке у бази Ел Танф, планирају да упуте у Русију и друге земље ЗНД ради извођења терористичких напада.

Злоупотреба исламског тероризма – константа америчке стратегије према Русији

Потхрањивање инструментализованог политичког ислама у функцији тероризма је константно опредељење америчког глобалног стратешког односа према Русији, каже за Спутњик генерал-мајор у пензији Митар Ковач, директор Евроазијског безбедносног форума.
Руска обавештајна служба сигурно је прикупила низ информација о јачању исламиста, регрутацији нових чланова и великих сума новца које се упумпавају у милитантне исламистичке групе, сматра Ковач.
„Наравно да је Америка и пре ценила да исламски фактор на простору Руске Федерације и у њеном суседству може бити реметилачки, али није успела да након доласка Путина, јачања безбедносних структура и правилног и паметног решавања проблема између исламског фактора и РФ на Закавказју значајније да утиче на унутрашње процесе. И поред тога, Америка се није одрекла исламског тероризма и покушава управо сада, кад букти рат у Украјини и не зна се за његов крај, да разбија унутрашње јединство у РФ и да повећава несигурност обичних људи кроз извођење различтих терористичких аката.“

Исламисти неспремни да следе Америку

Ковач додаје да је добро што је РФ обелоданила те информације, иако сматра да је обелодањен само један њихов део. Други део је оперативне природе и служиће обавештајно-безбедносном систему РФ да на време и превентивно делује, да локализују и блокирају такве организације и личности и да на тај начин смање безбедносне ризике по унутрашњу безбедност РФ.
Однос САД и исламистичких организација деценијама осцилира од савезништва до оружаних сукоба, што је, према Ковачу, константа америчке политике. Међутим, добар део исламских држава и исламистичких покрета освестио се кад је реч о Американцима, управо због њихове злоупотребе од стране САД.
„Многи у свету цене да је свега пет одсто исламских земаља или муслимана широм света спремно да следе ту политику САД и да буду злоупотребљени, док је око 95 одсто држава или муслиманских покрета на страни суверенизма, суверенистичке идеје и отуд није чудо што већина муслиманских држава данас у свету подржава борбу РФ против агресије Запада на њене националне интересе на истоку Европе“, закључио је Ковач.
Припадници исламистичке групе Хајат Тахрир ел Шам током обуке у Идлибу - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
РУСИЈА
Вашингтон врбује џихадисте за терористичке нападе у Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала