- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Јалова провокација с истока: Војни потенцијал Јапана није ни примаћи Русији

© AFP 2023 / JOE KLAMARЈапански војник
Јапански војник - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
Пратите нас
Заменик министра спољних послова Русије Андреј Руденко поручио је да ће Русија наставити да пажљиво прати развој јапанске војне изградње и, у случају било каквих потенцијалних безбедносних претњи далекоисточним регионима Русије одмах предузети реципрочне мере у складу са руском одбрамбеном доктрином.
Руденко је тако реаговао на најаву Министарства одбране Јапана да планира да у оквиру копнених снага формира две јединице које ће управљати балистичким ракетама са планираним хиперсоничним блоком

По захтеву Сједињених Америчких Држава

Како каже за Спутњик руски војни експерт Виктор Литовкин, Јапан изводи акције у близини руских граница и убрзава модернизацију свог војног потенцијала по наређењу Сједињених Држава.
„Осим тога, не искључује се могућност да овим потезом Токио врши притисак на Русију. Ова држава жели да поврати четири руска острва, међу којима су Шикотан, Итуруп, Кунашир и група малих острва“, објашњава Литовкин, подсећајући да управо због ових острва Русија и Јапан од окончања Другог светског рата немају мировни уговор.
Према речима руског војног експерта Алексеја Леонкова, после промене политичког руководства у Јапану, односно када је уместо бившег јапанског премијера Шинзо Абеа дошао Фумуо Кишида, Токио се у потпуности окренуо Вашингтону.
„Американци већ дуже време сматрају савезничким државама Јужну Кореју, Јапан и територију непризнатог Тајвана. И они су, користећи разне политичке технологије, у овим земљама поставили своје политичаре који на штету националних интереса ових држава воде самоубилачку политику. Што је најгоре, обични Јапанци не разумеју ништа. Њима продају причу да су „агресивне“ земље Русија, Кина и Северна Кореја“, примећује стручњак.

Не може се поредити са војним потенцијалом Русије

Што се тиче војне силе, према речима руског војног експерта и аналитичара Сергеја Боровикова, Токио се налази на седмом месту у свету.
„Према званичним подацима, Јапан има око хиљаду тенкова, 1500 војних авиона и 21 подморницу. Осим тога, они имају и око 155 бродова. Ова држава заиста активно модернизује свој војни потенцијал. И са становништва тешке индустрије, Токио има могућности да повећава производњу тенкова, авиона и пројектила“, објашњава саговорник Спутњика.
Међутим, према речима Литовкина, војни потенцијал Јапана никако не може да се пореди са војним потенцијалом Русије.
„Јапан има добро оружје. На разарачима се налазе америчке крстареће ракете „томахавк“. Та земља располаже и системима противракетне одбране ТХААД, подморнице, као и савремене тенкове и авионе. Ипак, његов војни потенцијал не може да се пореди са војним потенцијалом Русије, Кине и Сједињених Америчких Држава“, објашњава саговорник Спутњика.
Руски војни аналитичар Константин Сивков подсећа да Јапанци немају ни хиперсонично оружје.

„Ова земља је наоружана најнапреднијим системима наоружања. Тенкови које поседују по модификацији су прилично слични „леопардима“. Осим тога, Јапанци имају подморнице, разараче, као и америчко авијационо ракетно оружје“, констатује наш саговорник.

Сергеј Боровиков напомиње да, без обзира на савремено оружје и оружане снаге, ову државу спутава њен ненуклеарни статус.
„Поред тога, Јапан има статус острва са акутним недостатком ресурса. И због тога, не може дуго да се бори. Веома брзо може да изгуби у сукобу због недостатка ресурса“, констатује саговорник Спутњика.

Русија ће адекватно одговорити на претње

На питање како ће Русија реаговати у случају већих провокација Јапана и Сједињених Америчких Држава у близини руских граница, Литовкин каже да ће Москва адекватно одговорити на све претње.
„Русија има прилично моћну Далекоисточну војну област. Тамо има довољно оружја. Ипак, сматрам да Јапан неће смети да ризикује. Они знају да по нашој доктрини, у случају напада на Русију од стране земље или коалиције држава које поседују нуклеарно оружје (а у овом случају Јапан је повезан са САД) то даје Русији за право да узврати ударац“, наглашава стручњак.
Подсетимо, Министарство одбране Јапана планира да у оквиру копнених снага самоодбране формира две јединице које ће управљати балистичким ракетама са планираним хиперсоничним блоком њиховим накнадним размештањем у гарнизоне на острвима Кјушу и Хокаидо. Како је пренела јапанска новинска агенција Кјодо, очекује се да ће две јединице бити формиране до 2026. године.
Раније је лист „Маиничи“ објавио да јапанска влада проучава развој вођених ракета домета до 3.000 километара и њихово накнадно фазно распоређивање у различитим деловима земље, укључујући и на Хокаиду.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала