- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Како је „мали брат“ са егзотичног острва у Србији постао „звер“ од које страхује Европа

© Sputnik / Лола ЂорђевићМатијас Лесор
Матијас Лесор - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
Пратите нас
Ексклузивно
Кошаркаш Партизана Матијас Лесор тренутно је, гледано по индексу корисности, други најбољи играч Евролиге одмах иза Саше Везенкова, а уједно је и други најбољи скакач Старог континента. Лесор у интервјуу за Спутњик говори о успешној сезони, као и путу који је прешао од Мартиника и фудбала до оваквих партија вредних свих аплауза које добија.
Лесор је потпуно „експлодирао“ ове сезоне, бележи просечан индекс корисности од чак 20,1, најбољи је офанзивни скакач целе Евролиге са 3,2 ухваћене лопте, а у укупним скоковима испред њега је само Саша Везенков јер Матијас хвата 7,2 лопте, а Бугарин 7,4.
Толико је добар центар Партизана ове сезоне, по њега, сезоне из снова.
У ексклузивном интервјуу за Спутњик Лесор говори о путу од Мартиника на ком је рођен (припада Француској, налази се далеко, на Карипском мору) до Београда и Партизана.
Говорио је о кошарци, али и о стварима ван терена чиме је кроз овај разговор себе додатно приближио љубитељима игре под обручима у Србији.
Када смо му споменули родно место, изазвали смо емоцију. Вероватно до сада у нашој земљи није имао прилику да прича о Мартинику.
Управо си ми повредио срце, а-ха-ха“, рекао нам је Лесор, па наставио:
„Човече, тамо је живот сјајан. Много ми недостаје. Посебно када је хладно овде. Живот је тамо одличан, увек је топло, а где год да живите близу сте плаже. Невероватно је живети на том острву“, каже Лесор за Спутњик.

„Никада у животу нисам могао да замислим“

© Sputnik / Лола ЂорђевићМатијас Лесор
Матијас Лесор - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
Матијас Лесор
Од Карипског мора до Београда... Дугачак је то пут.
Вероватно и трновит, што само он зна.
„Никада у животу нисам могао ово да замислим. Нисам ни знао где је Србија, нити било шта о њој. Једва да сам знао неке земље у Европи. Толико волим да играм овде, а никада у животу нисам могао да замислим да ћу играти овде и да ћу се осећати овако лепо“, кроз осмех коментарише црно-бели торањ.
Довољно је видети како му навијачи певају, После утакмице му треба много времена да стигне до слачионице где обично стиже последњи јер је увек гомила навијача око њега. Јасно је колико га воле присталице Партизана.
Волим и ја њих. На утакмице сваки пут доносе луду енергију. Показују много љубави. Прихватили су ме као особу и то је за мене најважнија ствар. Трудим се сваки дан да дам све од себе за њих. Рећи ћу им хвала још једном. Али, рекао сам то хиљаду пута, стварно немам речи за њих“, констатује Француз.
Можда смо могли Лесора да гледамо ван кошарке, рецимо у фудбалу.
„Играо сам фудбал пре кошарке. Највише сам играо у одбрани, заправо тада смо били баш мали па нисмо имали позиције. Али највише сам играо или у одбрани или у нападу. Једно од та два“, присећа се Лесор.
Ако гледамо статистику, одабрао је исправан спорт: Лесор је тренутно најбољи центар Европе!
„Нисам баш неко ко се узда у статистику, више сам неко ко се бави оним што ради на терену. Не ослањам се много на статистику. Али, дајем све од себе због људи који ми овде верују, због тренера, саиграча. Драго ми је што сам овде, што играм овај спорт и да им поверење свих ових људи. И да будем срећан као што јесам срећан“.

„Нисам више млађи брат Матијас“

© Sputnik / Лола ЂорђевићМатијас Лесор
Матијас Лесор - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
Матијас Лесор
Лесор не само да је привукао пажњу навијача, већ су и многи играчи широм Евролиге коментарисали да Лесор игра са огромном страшћу, као да се свакога дана бори за уговор у Партизану, што наравно није случај.
„Одрастао сам са двојицом старије браће, они су се потрудили да уткају то у мене. Све су ми отежавали још откако сам био мали и када сам учио да играм кошарку на улици или игралишту. Зато увек имам жељу да се борим, да играм јако, да покажем жељу. Желео сам да покажем старијој браћи да нисам више мали брат, већ да желим да се борим са њима. Није било лако јер су били старији 12, односно 10 година од мене. Заиста су били много виши и јачи, а ја сам морао да се борим и да пронађем начин“, открива Лесор нешто што многи нису знали о њему.
А, шта сада браћа кажу када виде „малог“ Матијаса?
„Сада су срећни због мене! Они су моја лева и десна рука, све што радим припада и њима. Сваког дана се чујемо, причамо телефоном, дописујемо се. Не бих био овде да није њих. Јако су важни за мене", каже Лесор.

„Обрадовић је кошаркашки геније“

© Sputnik / Лола ЂорђевићМатијас Лесор
Матијас Лесор - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
Матијас Лесор
Матијас се ове сезоне добро показао у дресу Партизана не само због жеље, већ и због поена и посебно скокова у којима му нема равног. Посебно у офанзивним. Све је то повезано са жељом, али и ...
„Скокови су везани за позиционирање, за читање игре, где ће се лопта одбити, како да стекнеш предност, да нађеш најбољу позицију. Волим да играм физички јако, да се борим испод обруча. Тако да је то добра ствар за мене. Понекад лопта крене ка мени, некада не, али увек дам све од себе да повећам своје шансе".
Јасно је да је Лесор много напредовао у раду са Жељком Обрадовићем, деветоструким шампионом Европе.

„Невероватан је тренер. Он је кошаркашки геније! Начин на који он види и контролише игру је ван... Некада играчима може да буде тешко да се навикну на њега, али када разумете шта жели и како жели да играте, кошарка постане лака за вас. Једноставно лака. Драго ми је што сам у овом тиму и да ми тренер верује као што ми верује. Даје ми одговорност и много ми је драго што играм за овог тренера. Трудим се да га чиним срећним, боље то него да се наљути, а-ха-ха“

„Учим од Јокића и Ембида“

© Sputnik / Лола ЂорђевићКошаркаш Партизана Матијас Лесор
Кошаркаш Партизана Матијас Лесор - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
Кошаркаш Партизана Матијас Лесор
Шта Лесор као најбољи центар Европе мисли о најбољим центрима на свету, Николи Јокићу и Џоелу Ембиду?
„Јако сам страствен око кошарке, гледам доста НБА, гледам утакмице Евролиге. Јокић и Ембид су тренутно не само најбољи центри, већ најбољи играчи на свету. Тешко је рећи ко је бољи од њих двојице, ради се о два различита стила. Ради се о два одлична играча која играју центра, свако има своје мишљење о томе ко је бољи. Гледам их много и трудим се да ме инспиришу. Гледам их стално, обојица су сјајни у игри леђима. Раде све на терену, јасно је да боље шутирају од мене, а-ха-ха. Али, трудим се и ја да радим на томе. Заиста су импресивни због начина на који читају игру, због тога што никада не журе, чекају да им утакмица и прави шутеви сами дођу. Чине кошарку лаком и за себе и за друге. Трудим се да учим од њих“, констатовао је Лесор.
Постоји чак шанса да Лесор заигра заједно са Ембидом у дресу репрезентације Француске. То би се догодило у случају да Матијас добије позив (што је очекивано после оваквих игара), као и да Ембид добије прилику да игра за Француску (према неким најавама већ добио држављанство), да добије и прихвати позив.
Можда би то могло да се деси на Светском првенству ове године, можда на Олимпијским играма 2024. баш у Француској.
„Ух, не знам, није моја одлука, а није ни само његова. Зависи да ли жели он да игра за Француску, да ли га селектор жели у тиму, и мене, зависи све од много фактора. Као што сам рекао, он је један од најбољих играча на свету, ако будем могао да имам шансу да играм са њим, да тренирам са њим, да га упознам, биће то сјајно за мене“, констатује Лесор.

„Напредовао сам у српском језику, навијам за Марсељ“

© Sputnik / Лола ЂорђевићМатијас Лесор
Матијас Лесор - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
Матијас Лесор
За крај, два лака питања.
Како Лесору иде српски језик?
„Напредовао сам мало. Разумем неке речи, не могу да кажем да све разумем. Због неких интервјуа људи мисле да причам савршено српски. Али, то није тачно. Причам добро, разумем неке ствари, али има простора за напредак“.
Како проводи слободно време?
„Највише проводим време са породицом, са сином. Волим да гледам спорт, волим да гледам фудбал, велики сам навијач Марсеја. Гледам доста њихове утамице. Пратим фудбал, волим видео-игрице и тако највише проводим слободно време“, закључио је Лесор разговор за Спутњик.
Партизан - Борац Чачак, АБА лига - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2023
СПОРТ
Лесор за још једну „стотку“ Партизана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала