- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски војници у бази Хмејмим деле помоћ сиријском становништву страдалом у земљотресу

© SputnikРасподела хуманитарне помоћи у Хмејмиму у Сирији
Расподела хуманитарне помоћи у Хмејмиму у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
Пратите нас
У руској ваздухопловној бази Хмејмим у Сирији почела је да се дели хуманитарна помоћ становништву директно из сопствених складишта: на тај начин је процес помоћи настрадалима озбиљно убрзан.
Локално становништво сада долази по помоћ директно у руску базу. Овај корак предузет је лично по налогу председника Русије Владимира Путина.
„Заиста смо почели да дистрибуирамо помоћ директно из наших складишта по налогу руског председника Владимира Путина. Процес директног преноса помоћи из базе требало би да помогне да се процес убрза. Углавном нам долазе жртве које су привремено смештене у џамијама Рауда и Хурија: ово су велики пунктови за прикупљање и смештај најближи бази“, објаснио је у интервјуу за Спутњик радник руског Центра за помирење зараћених снага у Сирији у бази Хмејмим потпуковник Александар Васиљев.
Према његовим речима, хуманитарна помоћ у Хмејмим ће се из Русије достављати свакодневно, колико год буде потребно.
Истовремено, у руској ваздухопловној бази ради и амбуланта која прима пострадале у земљотресу и пружа им сву неопходну помоћ. Овде раде и гостујући руски лекари и локални сиријски лекари.
У Хмејмиму има много људи којима је потребна помоћ. Праве се редови и за хуманитарну помоћ и за амбуланту. Истовремено, сви захваљују Русији на помоћи.
„Русија нас није напустила ни у каквој невољи последњих година. Русија нам је помагала да се боримо против тероризма, да обновимо миран живот у нашој земљи, а затим, током пандемије, Русија нам је дала вакцину. Сада нам помаже да превазиђемо последице земљотреса. Мислим да ће се многи сложити са мном: ово никада нећемо заборавити“, рекла је једна од жена које су чекале хуманитарну помоћ у руској бази.
Земљотрес јачине 7,7 степени Рихтера је 6. фебруара рано ујутро погодио југоисточну Турску и северни део Сирије. Истог дана догодио се још један земљотрес – јачине 7,6 степени. Према последњим подацима, погинуло је више од 29,5 хиљада људи, а повређено више од 80 хиљада. Такође је страдало неколико региона Сирије, а земљотрес се осетио и у либанској престоници Бејруту. У Сирији је према последњим информацијама погинуло око 8,5 хиљада људи, а повређено је око десет хиљада.
Руска војна полиција на северу Сирије - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2023
РУСИЈА
Руска војска у Сирији организовала расподелу скоро 46 тона хуманитарне помоћи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала