Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Африка се подвлачи под Србију - можемо ли се опет наћи у центру „осињка“

© AP PhotoЗемљотрес у Хрватској
Земљотрес у Хрватској - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Пратите нас
Земљотрес који се осетио у Румунији и Србији последица је смиривања тла у Турској и Сирији. Сувише је мало времена прошло за ново, независно тектонско померање, уосталом, ми смо на старој рани, а оно што се дешава на истоку је, нажалост, нова, каже за Спутњик геолог Драган Миловановић.
Овај професор Геолошког факултета у пензији додаје да је Србија, нажалост, немирна, на немирном Балкану, али да је то, у овом тренутку, наша предност:
„Ми смо баш ту где не треба, наш простор је раније био веома тектонски активан, са врло снажним земљотресима. То се сада мало „заварило“, то су старе ране, а простор према Турској, то су живе ране. Баш зато што је овде некада била тактонска активност, сада због тих великих ослобађања енергије, оне се овде много лакше ослобађају него усред Немачке или Француске, у средини Азије или Африке“.
Наш саговорник подсећа да је на нашем простору некада било море, нестало је, а једног дана вероватно ће нестати и Средоземно и Јадранско, због померања плоча испод површине земље.
„Те велике плоче којих има 12, по неким ауторима и 14, негде се размичу, негде иду бочно једна о другу, а негде се подвлаче. Ширење је стандардно у Пацифику, Атланtски океан се шири, ту се плоче разилазе, али када би се све ширило, Земља би једног дана пукла. Кад се једна плоча шири, у другом делу мора да се подвуче, да би Земља имала приближно исту запремину, да нема те тектонике, на Земљи не би постојао живот какав познајемо“, каже професор Миловановић.

Плитак удар у Турској

Он додаје да је важан и угао, а посебно дубина на којој се то дешава. Померање испод Турске и Сирије догодило се на врло малим дубинама, испод 20 километара и зато се ослободила огромна количина енергије, узроковала ужасну трагедију на простору који је потенцијално изузетно „повољан“ за појаву земљотреса.
© AP Photo / Hussein MallaПоследице земљотреса у Турској
Последице земљотреса у Турској - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Последице земљотреса у Турској

Србија се тресе због афричке плоче

Србија се налази на делу простора који се зове алпско – хималајски појас, под њега се повремено подвлачи једна афричка плоча, сударање плоча ослобађа енергију, али на нашу срећу, реч је о земљотресима средњег интензитета.
„Управо тим подвлачењем у неким деловима наше планете Земља дише. У Турској и Сирији се напрегла и у једном тренутку, пошто је гурала, гурала, та енергија је надјачала постојећу која се доле супротстављала, она је само клекла и одморила се. Тај одмор је заправо енергија која узрокује земљотрес“, објашњава.

Три зоне трусних подручја

Миловановић додаје да трусна подручја могу грубо да се поделе у три зоне, прва је управо подручје где је Турска, ми смо на другој А, где су земљотреси мањег интензитета, али су могући. Трећа је зона где земљотреса нема.
„Ми смо негде између, управо на средини, јер смо у подручју где се део Африке подвлачи, ми смо баш у центру, као што је Грчка, део Турске, јужне Италије, али смо ипак мало даље. Таман толико да имамо земљотресе који су блажи“.

Румунија на истој жили

Професор додаје да је и Румунија део наших простора. Тресу се Скопље, Краљево, Мионица, Бањалука, околина Загреба. Према сазнањима геолога и сеизмолога, подацима који су стари преко сто година, ти земљотреси су мањег интензитета, у овом тренутку нема разлога за бригу.
„Подвлачим, управо због тога што је овде некада био осињак, сада можемо да очекујемо релативно мање или слабије земљотресе. Та линија мало качи и Београд, сетите се потреса у време бомбардовања, па скреће лево, иде паралелно са Савом до Бањалуке и горе се потпуно завршава на северу Италије. Обухваћена је и околина Загреба. Сам Загреб, као и Београд нису у централној зони, очекују се земљотреси до 4 степена, што није много опасно“, каже Миловановић.
Сеизмограм - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
ДРУШТВО
Јак земљотрес у Румунији, осетио се у Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала