- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Деветочлана породица поријеклом из Црне Горе страдала у земљотресу у Турској

© AP Photo / Hussein MallaПоследице разорног земљотреса у Турској у граду Адана
Последице разорног земљотреса у Турској у граду Адана - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Пратите нас
Комплетна деветочлана породица Килинџарслан (раније Мујић), поријеклом из Црне Горе, страдала је у катастрофалном земљотресу који је прије седам дана погодио Турску.
То је, у разговору за Портал Ревије Фокус, казао потпредсједник Савјета за сарадњу са дијаспором, Бедри Гул (Шефко Муковић).

Погинула цијела породица поријеклом из Црне Горе

Гул, исељеник из Црне Горе, рекао је да су страдале три генерације - од ђеда до унука.
Он је истакао да су одмах након земљотреса контактирали наше људе у Адани, која је међу погођеним градовима, а у којој живи значајна заједница поријеклом из Колашина.
„Они су се у Адану доселили након прогона муслимана из Вранешке долине, односно са подручја Шаховића, крајем 1924. године. Контактирали смо Зулеиху Хасанбеговић Озбек, предсједницу Удружења 'Адана Балкан Боснаклари Дернеги', које окупља наше људе у том граду. Прве информације су биле да је у граду стање ужасно, али да су наши људи добро, да нема погинулих, али да има повријеђених“, казао је Гул, преноси РТЦГ портал.
Испоставило се, нажалост, да није тако...
Бедри Гул са породицом живи у Истанбулу. Тај град није погођен земљотресом, али, како је рекао, „нема породице у Истанбулу која нема неког свог у том крају“.
„Нема човјека који не жели да помогне. Истанбул је пуст, једни су пошли да помогну у потрази за преживјелима добровољно, други су пошли јер су им тамо породице... Они који су остали тумарају... Бол је огромна, Истанбул није исти, цијела земља крвари. Свашта смо искусили, свему свједочили, у близини нам је и рат и глад и људска патња, али за ово што је задесило Турску ријечи не постоје”, каже Гул.

Земља се отварала, зграде се рушиле

Они који су у погођеним градовима кажу да су у питању апокалиптичне сцене. Други који су успјели да се до тамо пробију кажу да оно што гледамо на телевизији ни упола не одражава стање на терену.
„Земља се отварала и гутала цијеле квартове, зграде су се рушиле као куле од карата, људи на спавању су остајали затрпани под рушевинама... Туга, не дај Боже никоме. Тешко ће се од овога опоравити народ, поготово они којима је неко страдао. Сви требало да из овога извучемо неке поуке, макар у погледу поштовања стандарда градње у трусним подручјима“, казао је Гул.
Гул је рекао да су првих дана након земљотреса Турској највише требали спасиоци, односно спасилачке екипе.
„И сад нам требају. Испод рушевина још има преживјелих, свако тражи неког свог. Преживјели не питају ни за воду, ни за храну, не мисли се о хладноћи, само о онима који су испод рушевина можда живи. То је туга до неба, а вријеме пролази... А са њим и нада, а породице око рушевина и даље траже своје ближње и очајнички чекају добру вијест“, рекао је Гул.
Додао је да је и њему и црногорским исељеницима у Турској пуно срце што је спасилачка екипа коју је послало Министарство унутрашњих послова Црне Горе стигла међу првима.
„Не само да је стигла, већ је на терену остављала срце и из рушевина у Хатају, гдје су били ангажовани, спасила двије особе, четворогодишњег дјечака и једну жену. Свакодневно смо са вођом тима Миланом Радовићем били у комуникацији“, казао је Гул.

Турски народ захвалан Црној Гори

Турски народ је, истакао је, захвалан Црној Гори, а највише су га дирнуле ријечи поручнице Дурдане Јуксел која је са спасилачком екипом Црне Горе радила на терену, упркос томе што је у земљотресу изгубила родбину и чак 40 колега.
„Захвална сам и срећна да знам да такви људи постоје, максимално се дају, као да је њихов народ у питању. Никада их нијесам видјела поред ватре да се грију, по 10 и више сати радили су без паузе под рушевинама. Знам да им одмор треба, али за нас је велики губитак да нас напуштају“, казала је Дурдане Гулу, који ју је телефоном контактирао ради договора о повратку наше спасилачке екипе.
Истиче да је наша спасилачка екипа дочекана у Адани и транспортована до Хатаја уз помоћ потпредсједника Адане Нејата Алтинока, који их је и испратио на аеродром у Адани.
„Испоставља се да су тачне ријечи Бариша Калкавана, турског амбасадора у Црној Гори, који је у изјави за медије на аеродрому у Подгорици 7. фебруара, приликом испраћаја црногорске спасилачке екипе, са сузама у очима, изговорио-Идите као црногорски јунаци, а вратићете се као црногорски и турски јунаци“, казао је Гул.
У Турску је у суботу ујутро отишло 19 припадника Службе заштите и спашавања Главног града Подгорица, као и 11 ватрогасаца спасилаца, припадника никшићке Службе заштите и спашавања.
У Турској је погођено десет градова - Хатај, Адијаман, Кахраман Марас, Газиантеп, Адана, Османије, Малатаја, Санлиурфа, Килис и Дијарбакир. Директно је погођено више од 13 милиона људи, а ријетки су они који нијесу изгубили неког свог. Све је у рушевинама, градови су сравњени са земљом, не раде службе хитне помоћи, нема полиције, нема струје.
Помоћ стиже, али нема приступа да се пробије, улице су затрпане, путеви прекинути, тренутно највише фале шатори.
Људи спавају на отвореном, тло подрхтава и даље, страх је огроман. Ко има кућу на селу, пошао је тамо.
Последице разорног земљотреса у Турској у граду Адана - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
СВЕТ
Турска се и даље тресе, дечак спасен 207 сати после разорног земљотреса /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала