- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Дуготрајна изложеност загађеном ваздуху повећава ризик од депресије

© Tanjug / VLADIMIR SPORCICМагла у Београду
Магла у Београду - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Пратите нас
Дуготрајна изложеност загађеном ваздуху повећава ризик од депресије, показују две нове студије објављене у мрежи научних часописа „ЈАМА“.
Студија објављена у петак у часопису „ЈАМА Network Open“ открила је да дуготрајна изложеност повишеним нивоима загађеног ваздуха повећава ризик од касне депресије код старијих особа.
Друга студија, објављена у часопису „ЈАМА Psychiatry“, открила је да је дуготрајна изложеност чак и ниским нивоима загађења ваздуха повезана с повећаном учесталошћу депресије и анксиозности.

Загађење ваздуха дуго се повезује с разним болестима

Загађење ваздуха дуго се повезује с кардио-васкуларним и респираторним болестима. Све је више доказа, који су сада потврдиле и ове нове студије, да загађење ваздуха такође утиче на ментално здравље.
За истраживање учинака загађења ваздуха на старије Американце, научницис Харварда и Универзитета Еморy анализирали су податке готово девет милиона људи који имају здравствено осигурање „Medicare“. Реч је о америчком здравственом осигурању за особе старије од 65 година.
Више од 1,52 милиона њих имало је дијагнозу депресије током раздобља истраживања од 2005. до 2016. године, наводи „Medicare“.
„Уочили смо статистички значајне штетне везе између дуготрајне изложености повишеним нивоима загађења ваздуха и повећаног ризика од дијагнозе депресије у каснијем животном раздобљу“, рекли су научници.
„Уочено је да су социјално-економски угрожени појединци у овој студији изложени много већем ризику од депресије у каснијим годинама“, рекли су. „Они су истовремено изложени и друштвеном стресу и лошим еколошким условима, укључујући загађење ваздуха“.

Старије особе посебно подложне депресији повезаној са загађењем

За потребе студије научници су мапирали нивое загађења и упоредили их са адресама пацијената.
Загађивачи којима су били изложени биле су ситне честице попут прашине или дима, угљен-диоксид, који се углавном емитује у друмском саобраћају, и озон, који испуштају аутомобили, електране и рафинерије.
Научници су рекли да би старије особе могле да будупосебно подложне депресији повезаној са загађењем због своје плућне и нервне осетљивости.
„Иако је депресија мање раширена међу старијим особама у поређењу с млађом популацијом, може доћи до озбиљних последица, попут когнитивног оштећења, пропратних болести и смрти“, наведено је у студији.
У другој студији, научници у Великој Британији и Кини истраживали су повезаност дуготрајне изложености вишеструким загађењима ваздуха и учесталости депресије и анксиозности.
Проучавали су групу од готово 390.000 људи, већином у Британији, током 11 година и открили да постоји повећани ризик од депресије и анксиозности чак и при нивоима загађења испод британских стандарда квалитета ваздуха, пренео је „Индекс“.
Београд - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
ДРУШТВО
Ваздух у Србији веома загађен, Београд међу десет најзагађенијих градова на свету
Магла и смог у Београду - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2022
ДРУШТВО
Загађен ваздух за годину дана однео 15.000 живота у Србији: Шта нас то трује?
Врабац - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2022
СРБИЈА
Где су нестали београдски врапци?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала