- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Инвазија „малих зелених“ на Тајмс сквер – Пушта ли САД низ воду Украјину због напада ванземаљаца

© AP Photo / Julia NikhinsonТајмс сквер
Тајмс сквер - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Пратите нас
Свакодневним „обарањем“ неколико НЛО-а амерички званичници не само да затрпавају бламажу са кинеским балоном него и скрећу пажњу јавности са егзистенцијалних проблема грађана. Сама НЛО-манија је продукт америчке популарне културе која се показала као јаче оружје и од атомске бомбе и од Војске САД.
Бламажа са кинеским метеоролошким балоном у ваздушном простору Сједињених Америчких Држава, „највеће војне силе на свету“ којој су дани били потребни да га софистицираним оружјем „приземљи“, мајсторски је гурнута под тепих – инвазијом ванземаљаца.
Иако најновија инвазија ванземаљаца који само што се нису искрцали на Тајмс сквер, масовнија него у нискобуџетним „це“ филмовима, изазива подсмех код иоле интелигентних људи, свакодневно обарање Неидентификованих летећих објеката (НЛО) изгледа да даје резултате са становишта пропагандне акције америчке владајуће класе.

Америчко оружје јаче од атомске бомбе

Ма колико претерано изгледала инвазија ванземаљаца, пуштање НЛО-а у погон далеко је од непримереног пропагандног средства. Јер, НЛО као феномен масовне, популарне културе па и медијске манипулације амерички је феномен, каже за Спутњик писац и теоретичар популарне културе Владимир Коларић.
Чињеница да се НЛО обично „указује“ у САД је последица тога што Американци мисле да је Америка центар света и зато они и на тај начин потврђују своје лидерство. Чак и наводна виђања НЛО у другим земљама су структурисана под утицајем Америке и долазе преко популарне културе, што потврђује тезу да је прича о НЛО – америчка прича, објашњава Коларић.
„Требало би да имамо на уму да је то америчка прича, део америчке популарне културе, америчке медијске индустрије и индустрије забаве. Од педесетих година почиње глобални утицај америчке популарне и масовне културе а то је америчко најјаче оружје. Много јаче оружје од атомске бомбе или војске је њихова популарна култура и медији који играју глобално. И део те индустрије је и НЛО-манија и зато, нормално, има америчко порекло и структуру.“

„Мали зелени“ – страх од „црвене опасности“

Приче о инвазији ванземаљаца, односно виђању НЛО-а добиле су на замаху после Другог светског рата и практично се подударају са почетком хладног рата и као такве су од почетка биле отворене за политичку злоупотребу.
Многи научно-фантастични филмови о инвазијама ванземаљаца који су пратили НЛО-манију, паралелно су ишли са указивањем на „црвену опасност“, тако да су ванземаљци често били јасна алегорија „црвене опасности“ која се постепено инфилтрира у америчко друштво, објашњава Коларић.

Скретање пажње и мрачна страна вере у науку

НЛО-манија је имала више објашњења, тако да су многа виђења НЛО-а, а посебно сведочења о отмицама, била лако доказиве преваре, нека су била последица заблуда, али увек је постојао један број сведочења која не могу бити ни јасно потврђена, ни јасно оспорена.
„Пошто је пре свега у Америци у медијима подстакнута та НЛО-манија, очигледно систематски, она је имала често улогу упозорења на 'црвену опасност' и одвраћала је пажњу од других питања, а можемо рећи да је била и друга страна вере у науку. Дакле, једна мрачна страна која је насупрот оне вере у науку која ће све да промени, науку и технолгију која ће да промени свет, где је Америка лидер. Слично као страх од атомске бомбе, тако да можемо рећи да је реакција на НЛО била реакција на страх од научног и технолошког прогреса који је посебно пао у очи после атомске бомбе.“
С друге стране, НЛО је био и нека врста замене за трансцеденцију, јер смо у то време имали секуларизацију целог света где су људи у име једног позитивистичког погледа на свет престали да верују у натприродне појаве, тако да је НЛО био замена за људску веру у чудо.
Од деведесетих година прошлог века, под утицајем серије „Досије Икс“, НЛО је коришћен и као један од аспеката у новим космолошким теоријама, од тога да су цело човечанство, или само неки народи, потомци ванземаљаца, да су ванземаљци укључени у људски развој или да имају улогу у човечанству у прикривеном виду, додаје Коларић.

Синхронизована акција: Банални инцидент и документа Пентагона

Ово што се тренутно дешава је занимљиво због тога што имамо банални инцидент – да је кинески балон ушао у ваздушни простор САД што је обрађено на медијски занимљив начин. А то се подудара са декласификацијом нових снимака које америчка држава званично избацује о наводним виђењима НЛО-а.
„Знамо да је пре неколико година први пут Пентагон избацио снимке америчког ваздухопловства где се виде неки објекти који се понашају на физичким законима необјашњив начин и то је било први пут да власти званично признају да постоје такве појаве, да су оне снимљене и да не могу да их објасне, а то је људе заинтригирало. Сад се одједном овај банални инцидент подудара са декласификацијом неких нових ваљда 500 снимака, што је врло занимљива коинциденција, а онда се у медијима и изјавама званичника то прилично неодређено тумачи“.
Све то се дешава у контексту рата у Украјини који добија де факто квалификацију Трећег светског рата, што многи тумаче као нови спин којим треба скренути пажњу јавности да се не би бавила реалним проблемима.
Тако да се просечан Американац не би бавио тим колико му је смањена куповна моћ или му је егзистенција угрожена због авантуризма његове власти него да би се бавио ванземаљцима, нечим што је потпуно ван овог света.

Циљ спиновања: Пуштање Украјине низ воду?

У том контексту, не би требало занемарити ни изјаву Едварда Сноудена да би прича о ванземаљцима требало да скрене пажњу јавности са афере о минирању Северног тока 2 коју је открио амерички новинар Симур Херш.
Реч је о новој фази спиновања која има врло негативну последицу – доприноси осећају виртуелизације реалности тако да код људи избија могућност да разликују истину од лажи на базичном нивоу.
„Оно што би могло бити добро у целој тој акцији спиновања је могућуност да је позадина пуштања нове приче о НЛО да се скрене пажња од америчког 'пуштања Украјине низ воду'“, закључио је Коларић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала