- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: „Бондстил“ претворен у центар за обуку косовске „војске“, супротно Резолуцији 1244

© Sputnik / Бранкица РистићБаза Бондстил подељена је на секторе
База Бондстил подељена је на секторе - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Пратите нас
САД и његови НАТО савезници претворили су америчку војну базу „Бондстил“ на Косову и Метохији у центар за обуку особља косовске „војске“, што је супротно одредбама Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, изјавио је у интервјуу за Спутњик директор Четвртог европског департмана Министарства иностраних послова Русије Јуриј Пилипсон.
Дипломата је, коментаришући ситуацију на КиМ, додао да је „Бондстил“ својевремено отворен под параваном међународних мировних напора у контексту испуњења Резолуције 1244.
Пилипсон је истакао и да су наводи о формирању руске војне базе на Косову бескрупулозне спекулације, које Русија не жели да подржи.

Координисани потези на међународној сцени

Према његовим речима, Русија на сталној основи сарађује са српским партнерима о косовској проблематици, при чему се координишу кораци на међународним платформама.

„Залажемо се за то да Београд и Приштина достигну узајамно прихватљиво решење на основу Резолуције 1244, које мора да одобри СБ УН. Алтернативе међународном праву и одлукама СБ УН о Косову не постоје“, поручио је дипломата.

Претходно је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко истакао да је праведно и одрживо решење у дијалогу Београда и Приштине могуће само у оквиру међународног права, на основу Резолуције 1244 СБ УН.

Протеривање дипломата на савести црногорских власти

Званичник је прокоментарисао и чињеницу да је Црна Гора прошле године протерала велики број руских дипломата, услед чега је озбиљно отежан рад дипломатске мисије.
Он је прецизирао да је Подгорица прогласила персонама нон грата укупно 12 руских дипломата и да је то много, као и да се црногорске власти уопште нису потрудиле да формулишу конкретна образложења.
„Очигледно је да су тамо желели да демонстрирају оданост Западу у борби против митске претње из правца Русије, укључивши се у колективан ‘лов на вештице’, под изговором дешавања у Украјини“, нагласио је он.
Дипломата је закључио да ову тему остављају на савести црногорским властима.
Пилипсон је подвукао да су се последице те одлуке одмах појавиле и да би обнављање нормалног функционисања руске амбасаде ишло у корист интереса како руских, тако и црногорских грађана.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
РУСИЈА
Захарова открила који је прави циљ Запада према Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала