- Sputnik Србија, 1920
МУЛТИМЕДИЈА
Када слика говори више од хиљаду речи! Кроз Спутњикове фото-галерије, инфографике и други мултимедијални садржај сагледајте свет из другачије перспективе.

Море у Турској изненада се повукло за 25 метара - стручњаци објаснили шта је узрок /видео/

CC0 / Рixabay / Море
Море - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Пратите нас
Мраморно море код Истанбула повукло се изненада за око 25 метара и иако су многи помислила да су недавни разорни земљотреси узрок томе, стручњаци имају друго објашњење.
У саопштењу за јавност Опсерваторије Кандили наведено је да повлачење морске воде није узроковано земљотресом, како неки наводе, већ је изазвано метеоролошким догађајем.
Исто објашњење стигло је са Техничког факултета у Истанбулу.
„Због центра високог притиска који се налази на западу Турске, ветар изнад Истанбула већ дуже време дува од севера ка југу према Мраморном мору. Према подацима Генералног директората за метеорологију, интензитет овог ветра је 20 километара на сат. Овај ветар стално носи површинску морску воду на обали Мраморног мора на европској страни Истанбула према југу. Због тога се ниво воде смањује и повлачи на северној обали Мраморног мора у правцу Авџилара, док је на јужној обали Мраморног мора у порасту“, саопштио је Технички факултет.
Последице разорног земљотреса у Турској у граду Адана - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
СВЕТ
Турска се и даље тресе, дечак спасен 207 сати после разорног земљотреса /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала