- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ђоковићу помаже стари пријатељ кога медицина „не признаје“: „Брига ме, видео сам да третмани делују“

© AP Photo / Kelly BarnesНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Пратите нас
Новак Ђоковић, најбољи тенисер света, отпутовао је у Милано у посету хирургу Жан-Пјеру Мерсеману како би добио неопходну помоћ у санирању повређеног мишића задње ложе леве ноге, али сасвим сигурно и додатне савете од једног несвакидашњег медицинског радника.
Ђоковић је одлучио да оде у Италију и посети доктора који му је пре неколико година помогао да се опорави од тешке и дуге повреде десног лакта.
Италијански медији преносе да ће се Ђоковић кратко задржати у Милану после чега ће се вратити у Београд.
Пред Ђоковићем су припреме за пролећни део сезоне, са припремама је већ стартовао, а у томе му помажу и двојица Италијана, тренер атлетских шампиона Марко Паничи и физиотерапеут Клаудио Цимаља.
Ђоковић има за циљ да у што бољој форми отпутује у Дубаи где ће од 27. фебруара играти на турниру из серије 500.
Истовремено, потврђено је да ће Новак наступити на Мастерс турниру у Монте Карлу, а мало је вероватно да ће добити медицинско изузеће од вакцинације против вируса корона за учешће на такмичењима у Индијан Велсу и Мајамију.

Ко је стари пријатељ?

Мерсеман је Белгијанац и већ годинама је присутан у спорту, а за њега се први пут чуло у случају легендарног аргентинског фудбалера Фернанда Редонда, који је имао велике проблеме после трансфера из Реала у Милан вредног 30 милиона евра.
Редондо је током тренинга у Милану, где је ангажован Мерсеман, покидао мишић и то ходајући на траци.
„Никада нисам видео овако нешто, а био је у перфектном стању. Никада нисам чуо раније за такав случај, а он се никада више није вратио у пуну форму“, говорио је Мерсеман.
Како не би добили сличне случајеве у будућности, челници Милана су доктору Мерсеману, који има приватну клинику у Кому, понудили трајну сарадњу што је он и прихватио, користећи своју технологију како би предвидео и третирао повреде.
Потпуно невероватан је случај фудбалера Кларенса Седорфа, коме је проблем са препонама решио вађењем умњака?!

„Многе моје методе нису прихваћене у званичној медицини, али ме брига за то, ја сам видео резултате и да ти третмани делују. Урадили смо преко милион тестова у Молану, наши математичари и инжењери су развили формулу која има велики успех у предвиђању и третирању повреда“, истакао је Мерсеман.

У свом порфолију Мерсеман има наводе о тме да користи алтернативне медицинске принципе, киропрактику, кинезиологију и психологију, за шта верује да може да продужи трајање професионалне каријере.
„Када би играч требало да иде у пензију? Мислим око четрдесете године, а некада је граница била 34“, говорио је Мерсеман и за то постоји потврда јер су под његовом контролом Алесандро Костакурта и Паоло Малдини играли до 41.
Новак Ђоковић и Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
СПОРТ
На помолу нови дуел Ђоковића и Надала – хоће ли се поновити 2013. година?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала