- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Писторијус: Берлин ће у марту испоручити Кијеву још два ПВО система „Ирис Т“

© AP Photo / Olivier MatthysНемачки министар одбране Борис Писторијус
Немачки министар одбране Борис Писторијус - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Пратите нас
Немачка ће испоручити Украјини још два система противваздушне одбране „Ирис Т“ следећег месеца, изјавио је немачки министар одбране Борис Писторијус по доласку на састанак министара одбране земаља НАТО-а.
„Према мојим информацијама, то ће се десити у наредних месец дана. Али то зависи и од могућности одбрамбене индустрије“, прецизирао је Писторијус.
Немачки министар је додао да је у Немачкој до сада обучено око 1.200 украјинских војника за руковање различитим борбеним системима.
По његовом мишљењу, обука украјинских војника је „од централног значаја“.
„Само у Немачкој је до данас већ 1.200 војника Украјине прошло специјалну обуку за руковање борбеним системима, било да се ради о (вишецевним ракетним системима) ‘марс’, (системима за противракетну одбрану) ‘патриот’, (борбеним возилима пешадије) ‘мардер’ или, како што је сада случај, (тенковима) ‘леопард’“, рекао је Писторијус.
„Оружје без обуке никоме неће помоћи“, констатовао је он.

Производња муниција за тенкове

Немачки министар најавио је и потписивање уговора са одбрамбеном индустријом за производњу муниције за самоходни противавионски тенк „гепард“ у Немачкој за накнадну испоруку Украјини.
„Преговарамо са одбрамбеном индустријом о томе. Ово се односи на све врсте муниције... И могу да кажем да су потписани уговори са произвођачима муниције за ‘гепарде’ у Немачкој“, нагласио је он.
То, према речима министра, значи да ће Немачка одмах обновити сопствену производњу.
„(Производња) муниције (концерна) ‘Рајметал’ за ‘гепарде’ ће бити покренута одмах и веома сам задовољан што је то било могуће, јер то обезбеђује независност и још боље бржу испоруку“, оценио је Писторијус.
Према његовим речима, то ће омогућити да се независно од других земаља од којих је Немачка раније наручивала ове производе, Украјини испоручује муниција за овај систем.
Министар је великим изазовом назвао заштиту украјинског ваздушног простора снагама ПВО, као и потребу за испорукама муниције за ове системе. Према његовим речима, ову централну тему у последње време засенила је расправа о испорукама тенкова.

Мало вероватни војни успеси у кратком року

Велики војни успеси који се очекују у Кијеву су мало вероватни у кратком року, сматра немачки министар.
„Што се тиче борбене ситуације, држим се резервисаног става – не мислим да је крај рата могућ за кратко време, да тако кажем. А краткорочно не видим ни победника“, објаснио је Писторију.
По његовом мишљењу, Украјина ће без помоћи Алијансе брзо остати без муниције и зато је важно убрзати и правилно ставити акценте.
Писторијус је такође приметио да Берлин не разуме са дипломатског становишта предлог Пољске и Словачке да се Кијеву испоручи војна авијација.
Ракетни систем „Химарс“ - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2023
Специјална операција у Украјини
Обим западне помоћи Украјини готово једнак одбрамбеном буџету Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала