- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Почело спаљивање отпада са депоније у Винчи и производња електричне и топлотне енергије /видео/

© Фото : YouTube/Beo Čista Energija d.o.o, snimak sa ekranaЕнергана у Винчи
Енергана у Винчи - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Пратите нас
Фирма која управља пројектом за санацију старе и изградњу нове депоније на локацији Винча, започела је производњу електричне и топлотне енергије спаљивањем отпада.
Прво спаљивање отпада представља последњу фазу пробног рада постројења за производњу електричне и топлотне енергије и планирано је да траје до јуна, кажу у „Бео Чистој Енергији“. Пун капацитет постројење би требало да достигне у јуну, уколико до тада буду обезбеђене многобројне дозволе надлежних институција, пише „Балкан грин енерџи њуз“.
Активирање постројења за енергетско искоришћење комуналног отпада, снаге 103 МW, представља један од најважнијих делова јавно-приватног партнерства (ЈПП) за санацију дивље депоније Винча и нови систем одлагања отпада на овој локацији.
Прва важна тачка у пројекту био је почетак рада Регионалне санитарне депоније Винча средином 2021.
Информација о почетку рада постројења објављена је на Јутјуб каналу „Бео Чисте Енергије“. Видео носи назив „Achievement of First Fire with Waste“.
После успешно обављених хладних проба, Бео Чиста Енергија је спровела прво спаљивање отпада у постројењу за добијање енергије из отпада, првом такве врсте у Србији и региону, наводи се у снимку.
Бункер за отпад, како се додаје, може да ускладишти довољне количине за рад постројења од четири и по дана. Годишњи капацитет електране је спаљивање 340.000 тона отпада годишње од чега ће се добијати 30,24 МWh струје и 56,5 МWh топлотне енергије.
„Бео Чиста Енергија“ ће из отпада произвести струју довољну за снабдевање пет одсто београдских домаћинстава и топлотну енергију за загревање десет одсто станова у главном граду Србије, наводи се у видео-прилогу.
Француски „Suez“ и јапански „Itochy“ су 2017. године склопили уговор о јавно-приватном партнерству (ЈПП) на 25 година са Градом Београдом. Пројекту се касније прикључио и инфраструктурни фонд „Margyerite II“, а због спајања „Suezа“ и компанија „Veolia“, удео „Suezа“ преузела је „Veolia“.
Инвестицију финансирају Међународна финансијска корпорација (ИФЦ), Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Развојна банка Аустрије (ОеЕБ).
Пројекат, како је раније саопштио ЕБРД, обухвата и постројење за прераду грађевинског отпада, постројење за искоришћење депонијског гаса, као и санацију и затварање постојеће депоније, као и изградњу нове.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала