- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Сијарто: Француска и Мађарска против санкција у области нуклеарне сарадње с Русијом

CC BY 2.0 / IAEA Imagebank / Нуклеарна електрана Пакш у Мађарској
Нуклеарна електрана Пакш у Мађарској - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Пратите нас
Француска и Мађарска су сагласне у оцени да нема смисла уводити санкције у области нуклеарне сарадње с Русијом, изјавио је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.
Он је саопштио да је први пут имао билатерални састанак с министарком енергетике Француске Анјес Панје Ринаше, током којег је потврђено да Мађарска и Француска имају стратешки споразум у области нуклеарне енергетике као најуспешнији правац сарадње двеју земаља.
„Заједно смо се борили за то да Европска унија призна да је нуклеарна енергија стабилна и заједно се, такође, боримо против дискриминације у области нуклеарне енергије. Сагласни смо, такође, да нема смисла уводити санкције у области нуклеарне сарадње с Русијом“, написао је Сијарто на Фејсбуку (друштвена мрежа која је у Русији забрањена као екстремистичка).
Мађарски министар је подсетио на то да француска компанија „Фраматом“ учествује у изградњи нових блокова нуклеарне електране „Пакш“ у Мађарској.
„Успех инвестирања у 'Пакш' је залог за дугорочно и поуздано снабдевање Мађарске енергијом, због тога смо захвални Влади Француске за дозволу 'Фраматому' да испоручи систем управљања за нову нуклеарну електрану 'Пакш'“, навео је Сијарто.
Он је раније изјавио да Мађарска неће подржати никакве санкције које ограничавају сарадњу с Русијом у области нуклеарне енергије.
Мађарски новинар, члан Клуба „Валдај“ Габор Штир, раније је за Спутњик рекао да Париз и Берлин, по његовом мишљењу, могу да подрже Будимпешту у изузимању нуклеарне енергије из десетог пакета санкција, уколико француске и немачке компаније учествују у изградњи нових блокова нуклеарне електране „Пакш 2“.
Сијарто је раније изјавио да изградњу нових блокова нуклеарне електране спречавају министарк иностраних послова Немачке Аналена Бербок и министар економије Немачке Роберт Хабек, из редова „зелених“, који не желе да фирми „Сименс“ издају дозволу за испоруку система управљања технолошким процесима, за разлику од Владе Француске која је издала ту дозволу компанији „Фраматом“.
Крајем 2014. године Русија и Мађарска су потписале документе о изградњи нових енергетских блокова у нуклеарки „Пакш“, у складу са најсавременијим светским стандардима. Русија је, како је тада саопштено, Мађарској одобрила државни кредит до десет милијарди евра, а планирана укупна вредност радова била је 12,5 милијарди евра. Очекује се да ће изградња здања нуклеарке почети на јесен ове године и за то је већ добијена одговарајућа лиценца.
Генерални извођач биће инжењерска компанија која је у саставу „Росатома“, задуженог за опремање нуклеарног острва. Опрему за турбинско острво ће испоручити америчка компанија „Џенерал електрик“, а аутоматизовани систем за управљање технолошким процесима – конзорцијум компанија „Фраматом“ и „Сименс“.
Једина нуклеарна електрана у Мађарској „Пакш“ налази се на сто километара од Будимпеште. Она у сада производи готово половину укупне електричне енергије у Мађарској.
Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
СВЕТ
Сијарто о изјави амбасадора САД о антируским санкцијама: Његово мишљење је неважно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала