- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Шта се излило у Охају: Које отрове је превозио преврнути воз, животиње падају мртве /видео, фото/

© AP Photo / Gene J. PuskarПревртање воза са хемикалијама у Охају
Превртање воза са хемикалијама у Охају - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Пратите нас
У возу који је исклизнуо из шина и преврнуо се у Охају било је далеко више отровних хемикалија него што је објављено, тврде поједини амерички медији.
Близу 50 вагона искочило је из шина код градића Ист Палестајн у америчкој држави Охајо 3. фебруара, а званичници су тада објавили да су најзабринутији због присуства винил хлорида, нестабилног и испарљивог безбојног гаса. Други отрови, попут фозгена и хидроген хлорида, доспели су у ваздух током „контролисаног“ испуштања и спаљивања, због чега је евакуисано становништво у радијусу од километар и по.
Међутим, амерички Еј-Би-Си њуз сада је објавио да је у возу било још неколико отровних хемикалија, што се види из списка вагона који је објавила компанија „Норфок саудерн“
Међу супстанцама које су отишле у ваздух, земљу и воду били су и гликол монобутил етер, етилхексил акрилат и изобутилен, види се на тој листи.
Етилхексил акрилат сматра се канцерогеним, може да изазове опекотине и иритацију очију, коже, носа, грла, може да доведе до кратког даха и кашља, упозорили су амерички Центри за контролу болести и превенцију (ЦДЦ)
И друге хемикалије могу да изазову здравствене последице, као што су вртоглавица, иритација очију, коже и дисајних путева, депресију, главобољу, повраћање.
Отрови ослобођени током спаљивања у олупинама вагона могли су да буду потенцијално смртоносни да становништво није евакуисано, упозорили су експерти за Еј-Би-Си њуз.
Кевин Крист, професор на Универзитету Охајо, каже да је сада опасност у томе што су хемикалије могле да заврше у тлу.
© AP Photo / Gene J. PuskarПревртање воза са хемикалијама у Охају
Превртање воза са хемикалијама у Охају - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Превртање воза са хемикалијама у Охају
Америчка Агенција за заштиту животне средине саопштила је да нису забележени забрињавајући нивои отровних материја у ваздуху, а наредба за евакуацију је укинута.
Становници Ист Палестајна поднели су тужбу против железничког оператера којим траже одштету.
Због изливања отрова у реку Охајо, затворена је производња воде, а мештани се снабдевају на алтернативне начине, рекао је Џим Џастис, гувернер Западне Вирџиније.
Више од 3.500 хиљада јединки рибе угинуло је у водама због изливања отрова, саопштио је Одсек за природне изворе Охаја, преноси Ен-Би-Си. Тај амерички медиј наводи и да су мештани околних насеља пријавили како им је угинула живина, само дан после спаљивања хемикалија. Један такав инцидент догодио се у градићу Норт Лима, удаљеном 15 километара од Ист Палестајна.
© AP Photo / Gene J. PuskarПревртање воза са хемикалијама у Охају
Превртање воза са хемикалијама у Охају - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Превртање воза са хемикалијама у Охају
Мештани наводе и да рекама пливају мртве рибе, а Џена Ђаниос из оближњег Бордмена казала је да непрестано кашље већ недељу дана, те да је забринута за дугорочне утицаје на здравље, јер је евакуисано само становништво у кругу од 1,6 километара од места акцидента.
У међувремену, од несреће у Охају, учестала су искакања из шина возова у САД. У последњих месец дана, догодила су се још два таква случаја. Тако је у Тексасу из шина искочио 21 вагон после судара са камионом, а неки од њих превозили су хемикалије.
У Јужној Каролини из шина су искочила три вагона из за сада непознатих разлога, а у том инциденту није било изливања, објавили су амерички медији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала