Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
Додела одликовања поводом Дана државности у Председништву Србије - Sputnik Србија

Дан државности Србије; Вучић: Притисак са различитих страна, имамо само једну могућност /видео/

Пратите нас
У Србији је данас прослављен Дан државности уз церемоније полагања венаца и одавање почасти у присуству државног руководства.
Дан државности биће обележен низом свечаности, од Сретењске академије у Крагујевцу, којој је присуствовао председник Александар Вучић, уручења државних одликовања, полагања венаца на више споменика, до одавања почасти код споменика вожду Карађорђу у Орашцу и у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.
Прослава Сретења Господњег почела је у Крагујевцу, у Старој скупштини Сретењском академијом "Кнежев запис" на којој је присуствовао председник Србије Александар Вучић, али и чланови Владе Србије.
Председник Вучић поручио је окупљеним грађанима испред Старе скупштине да је, када је држава угрожена и њени темељи, у условима тешке ситуације у свету, најважније да будемо заједно, окупљени и јединствени у жељи да сачувамо државу.
Истакао је тада да то нема везе са политичким партијама, већ да то има везе са оним што је биће српског народа, али и свих других грађана Србије, да разумеју да имамо нешто што је свето, а то је наша земља Србија.
"И ништа светије немамо", истакао је Вучић и додао да нема игре, нема авантуризма, већ да је потребан озбиљан и одговоран приступ, који значи чување мира и стабилности, јер су нам потребна деца у будућности.
Потребна је државна политика која зна да штити националне интересе не угрожавајући притом ни опстанак, ни будућност државе, ни народа који чува и штити рекао је Вучић у обраћању на академији "Кнежев запис" у Крагујевцу.
Председник је затим у Београду уручио одликовања заслужним институцијама и појединцима, а церемонија доделе одликовања почела је интонирањем химне "Боже правде".
Церемонији су присуствовали и премијерка Србије Ана Брнабић, чланови Владе Србије, патријарх Српске православне цркве Порфирије, као и председник Републике Српске Милорад Додик.
Вучић је истакао да одликовањима која се данас уручују поводом Дана државности Србија показује да не заборавља пријатеље државе, да мисли на све оне који су нешто учинили за њу и за њене грађане.
Централна свечаност обележавања Дана државности одржана је традиционално у Орашцу, где је 1804. године подигнут Први српски устанак.
Обележавање Дана државности почело је поменом Карађорђу и устаницима, који је служио владика шумадијски Јован, а венце су на споменик вођи Првог српског устанка положили председник Народне скупштине Србије Владимир Орлић и председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.
Премијерка Ана Брнабић присуствовала је свечаној државној церемонији обележавања Дана државности Србије – Сретења у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, задужбини краља Петра Првог, као и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић.
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, као изасланик председника Републике, положио је венац и одао почаст на гробу Незнаног јунака на Авали.
Дан државности Србије - Сретење обележава се у знак сећања на обнову српске државности почетком 19. века, а овај дан као државни празник слави се од 2002. године.
Установљен је у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак.
Прославља се и као Дан уставности Србије у спомен на дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије — Сретењски устав.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
16:13 15.02.2023
Гренел: Хвала Вучићу и Влади Србије, одата ми је највећа почаст
Бивши специјални изасланик САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел захвалио је данас председнику Србије Александру Вучићу, Влади Србије и српском народу за Орден српске заставе првог степена, којим је данас одликован.
Гренел је на Твитеру навео да му је овим одликовањем одата највећа почаст.
"Хвала српском председнику Александру Вучићу, целој српској влади Влади Србије и народу Србије за ово велико признање. Данас ми је одата највећа почаст Орден српске заставе првог степена", навео је Гренел.
13:25 15.02.2023
Брисел: Манекин Пис у српској народној ношњи
У Бриселу је данас обележен Дан државности Србије облачењем симбола града, статуе „Манекин Пис“ у шумадијску народну ношњу.
Амбасадор Србије у Белгији Александар Тасић том приликом је упознао присутне са историјатом Сретења.
„Ништа што српски народ данас има, не би се десило да није било 1804. и Првог српског устанка", поручио је Тасић, и објаснио како је Сретење битан догађај у историји модерне, демократске и пре свега суверене Србије.
„Србија је поносна на своју прошлост, и стабилним кораком корача ка просперитетној будућности“ закључио је он.
Обележавању Дана државности Србије присуствовали су и представници Министарства спољних послова Белгије, представници града Брисела, удружење „Пријатељи Манекин Писа“ и многобројни пријатељи наше земље.
13:08 15.02.2023
Централна свечаност одржана у Орашцу
Централна свечаност обележавања Дана државности одржана је традиционално у Орашцу, где је 1804. године подигнут Први српски устанак.
Обележавање Дана државности почело је поменом за покој души нашим прецима, Карађорђу и устаницима, који је служио владика шумадијски Јован.
Венце на споменик вођи Првог српског устанка положили су председник Народне скупштине Србије Владимир Орлић и председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.
Централна свечаност обележавања Дана државности у Орашцу код Аранђеловца - Sputnik Србија
Обележавању Дана државности Републике Србије, присуствовали су бројни српски и инострани званичници.
Председник српског парламента Владимир Орлић поручио је на Сретење са места одакле је почела одбрана Србије, да је симбол државности Србија борба за слободу, коју и данас водимо и да само уједињени и сложни можемо да је изборимо.
„Посебан дан за Србију је 15. фебруар. Славимо Сретење господње, најсвечанији дан, када се сећамо јунака наше историје. Славимо извојевано стварање модерне Србије и одајемо почаст онима који су нам омогућили почетак модерне Србије. На данашњи дан одавде је Карађорђе 1804. подигао први српски устанак а Милош у Крагујевцу 1835. донео најлибералнији устав. Симбол државности је управо борба за слободу. Данас овде стојимо, достојни наших предака и само уједињени и сложни можемо да побеђујемо. Поносни смо што смо данас сви заједно, што су овде наша браћа и сестре из Републике Српске, али и што Срби широм света обележавају овај дан“, рекао је председник Народне скупштине Србије и поручио да Србија данас води мудру политику, чувајући своје интересе.
Према његовим речима, сваки нови пут, фабрика, болнице и школе које су отворене је борба за напредак Србије.
„То су победе ништа мање од оних које су наши преци извојевали. Једном изборена и успостављена држава мора да се чува“, рекао је Орлић и још једном истакао да је порука данашњег празника да ћемо се борити да Србију одбранимо и сачувамо и да је, како је истакао, једини исход у тој борби победа.
Након званичног обраћања, у Орашцу је, изведен уметнички програм, посвећен славној српској историји и вожду Карађорђу, који су извели бројни глумци и вокални солисти.
Централна свечаност обележавања Дана државности у Орашцу код Аранђеловца - Sputnik Србија
13:06 15.02.2023
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић честитао је данас грађанима Србије Дан државности.
„Још од 1804, када је на Сретење подигнут Први српски устанак и од 1835, када је донет први Устав Србије, наш народ и наша земља су уважени имају много пријатеља. Сретење је дан који у себи обједињује нашу љубав према слободи и правди, вредностима којима се Србија руководи кроз целу своју историју“, рекао је Дачић.
Министар је нагласио, да Србија овај празник обележава са поносом, као држава са дугом слободарском и демократском традицијом.
„Славимо га и као народ који жели да сарађује са свима који желе да заједно напредујемо и да се међусобно поштујемо. Нека нам и овај Дан државности буде дан поноса на нашу историју и наше претке, као и дан који нас подсећа на пут слободе, мира и просперитета, којим Србија треба да настави. Драги грађани, срећан вам Дан државности“, поручио је Дачић.
13:06 15.02.2023
13:01 15.02.2023
Душан Михајловић, син Синише Михајловића, прима одликовање од председника Александра Вучића - Sputnik Србија
Душан Михајловић, син Синише Михајловића, прима одликовање од председника Александра Вучића
13:01 15.02.2023
У име добитника захвалио се Лазар Ристовски, који је рекао да је добио многа признања, али да ниједно није као ово данас
13:01 15.02.2023
Академик Владимир Кањух одликован је Сретењским орденом првог степена, оперски певач Жељко Лучић златном медаљом за заслуге, a амбасадор Елена Мина из Кипра одликована је орденом Српске заставе трећег степена
12:58 15.02.2023
Сребрном медаљом за заслуге одликовани су и Габријела Карлучи, Јакша Вучичевић, научник, Музеја на отвореном Старо село Сирогојно
12:57 15.02.2023
Орденом Српске заставе првог степена одликовани је и Ричард Гренел, некадашњи изасланик председника САД Доналда Трампа
12:55 15.02.2023
Златном медаљом за заслуге и изузетне заслуге у привредној делатности одликован је постхумно и Февзи Шилик, предузетник и потпредседник друштва Српско-турског пријатељства
12:54 15.02.2023
Златном медаљом за заслуге одликовани су диригент Бојан Суђић, балетски уметник Константин Костјуков, модна креаторка Верица Ракочевић, музички уметник Бранимир Ђокић, Милан Ђурић, академски уметник и друштвени делатник у Будимпешти, проф Милета Поштић, оснивач прве катедре за анимацију у Србији на Академији уметности у Новом Саду, дипломата Живадин Јовановић, издавачко предузеће „Православна реч“ из Новог Сада, предузетник Радован Раичевић, Млађан Цицовић, шеф представништва Републике Српске у Србији, Стрељачки савез Србије, Друштво математичара Србије, Фонд за иновациону делатност
12:46 15.02.2023
Златном медаљом за храброст „Милош Обилић“ одликован је поручник Божидар Жугић, херој Априлског рата 1941. године, орден је примио потомак Младен Велимировић
12:46 15.02.2023
Златном медаљом за храброст „Милош Обилић“ одликован је Дејан Пантић, бивши припадник косовске полиције, који је био заточен на Јарињу, медаљу је примио његов син Дејан.
12:43 15.02.2023
Орденом Карађорђеве звезде трећег степена одликовани су Јелена Митровић, професор српског у Швајцарској, Слободан Лалић, директор Српске православне гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић“ у Загребу, проф др Драган Бошковић, професор Државног универзитета у Аризони, Саша Димитријевић, новинар и публициста из Норвешке, Ранко Томовић, почасни конзул Србије у Катовицама у Пољској, Зоран Калабић, економиста и представник српске дијаспоре у Бечу и Александар Николић, почасни конзул Србије у Бершеви и директор представништва ПКС у Јерусалиму у Израелу
12:39 15.02.2023
Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликован је постхумно потпуковник пилот Дејан Станојевић, који је погинуо у мисији УН MONUSCO, орден је примио његов син Урош
12:38 15.02.2023
Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликован је постхумно и композитор и музичар Корнелије Ковач, а орден је примила његова ћерка Ања
12:36 15.02.2023
Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликован је постхумно некадашњи фудбалер и тренер Синиша Михајловић, а орден је примио његов син Душан
12:35 15.02.2023
Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликован је Лазар Ристовски, глумац и редитељ
12:33 15.02.2023
Сретењским орденом трећег степена одликовани су и председница добротворне организације „Мајка девет Југовића“ Светлана Стевић, дугогодишњи директор „Млекопродукта“ и некадашњи министар привреде Живанко Радованчев, дугогодишњи директор Народног музеја у Зајечару Бора Димитријевић, уметник на хармоници Славко Митровић Цале, Удружење ратних добровољаца од 1912. до 1918, њихових потомака и поштовалаца, Музеј ПТТ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала