- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Васкрс Србије: Зашто је Сретење најбитнији дан у националном календару

CC0 / Википедија/Vladimir Borovikovsky / Карађорђе Петровић
Карађорђе Петровић - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2023
Пратите нас
Борбе за коначно ослобођење од вишевековне османске власти током Првог али и Другог српског устанка као и напори и искушења учених људи који су вођени идејама просветитељства покушали да поведу српски народ путем модернизације и напретка крунисани су једним датумом – Сретењем.
Овај празник сматра се најбитнијим у политичком, културном и историјском календару Србије.
Збор одржан у Орашцу на Сретење Господње 1804. године представља датум када је подигнут Први српски устанак и узима се за почетак Српске револуције. На исти дан тридесет и једну годину касније у Крагујевцу је издат и заклетвом потврђен први устав Књажевине Србије – Сретењски устав.
© Удружење Добродетељ, Владимир Крстић ЛациКарађорђе, илустрација Владимир Крстић Лаци, из књиге "Српски јунаци: Од Косовског боја до Кошара"
Карађорђе, илустрација Владимир Крстић Лаци, из књиге Српски јунаци: Од Косовског боја до Кошара - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2023
Карађорђе, илустрација Владимир Крстић Лаци, из књиге "Српски јунаци: Од Косовског боја до Кошара"
Историчар Радош Љушић овај датум сматра преломним јер је њиме започета борба за васкрс нововековне српске државе чији су темељи ударени управо у Орашцу.
У историји српског народа Сретење је један од најважнијих ако не и најважнији датум из ранијег времена и са њим се могу равнати само проглашење српског царства и доношење Душановог законика, говори Љушић за Спутњик.
Независност и обнова некада славне српске државе није постигнута у току девет година трајања Првог српског устанка али су њиме несумњиво ударени темељи на којима се касније изградила аутономна српска кнежевина.

Велика Српска револуција

Историчар Чедомир Антић тврди да пандан Српској револуцији, по својој величини и значајну, на Балкану не постоји.
То је била највећа национална револуција у историји Балкана као и највећи народни устанак у историји Османског царства које се у једном тренутку на врхунцу своје седам векова дуге историје ширило на три континента и представљало једно од највећих царстава у историји људског рода, каже Антић.
© Wikipedia / Frederick RoseБританска карикатура "Руска напаст" из 1877, приказује Русију као џиновског октопода који напада суседне државе, нарочито Османско царство.
Британска карикатура Руска напаст из 1877, приказује Русију као џиновског октопода који напада суседне државе, нарочито Османско царство. - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2023
Британска карикатура "Руска напаст" из 1877, приказује Русију као џиновског октопода који напада суседне државе, нарочито Османско царство.
Једини датуми нововековне српске историје који би се по својој тежини могли мерити са Сретењем били би датум стицања независности 1878. и датум проглашења Србије краљевином 1882. године.

Најмодернији Устав свога доба

Када је реч о првом српском уставу за њега се без претеривања може рећи како представља један од најмодернијих, најдемократскијих и најлибералнијих устава свог доба, као и да је оличење вредности које су поникле са дрвета Француске револуције.
Како роб ступи на Србску земљу, от онога часа постаје слободним, или га ко довео у Сербију, или сам у њу побегао. Србину слободно је роба купити, но не продати - стоји у 118. члану Сретењског устава.
© Tanjug / MILOŠ MILIVOJEVIĆСретењски устав
Сретењски устав - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2023
Сретењски устав
Устави или њихови покушаји постојали су на југоистоку Европе и пре проглашења Сретењског, прво у Србији 1808. а затим у три наврата и током револуције у Грчкој, међутим, Сретењски устав представља први са међународном позадином. Био је то, како је описао један пруски дипломата – „француски засад у османском врту“.
Он је потрајао свега неколико седмица али је ипак значио почетак уставности на Балкану. Срби нису славили ове велике датуме у 19. веку али је у 20. веку постало јасно да су они основа. Чак је и комунистичка власт на свом грбу имала поред 1941. 02:19 + 02:31 и 1804. годину као претходницу, говори Антић за Спутњик.

Славило се до Краљевине СХС

Дан државности Србије славио се до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, да би након тога, а до 2001. године своје заслужено место уступао којекаквим новокомпонованим и форсираним празницима.
Када је након пола века комунизма донесен први реформски закон 2001. године, Србија је добила Сретење, Савиндан и Видовдан као три каријатиде српске историје и суштине српског националног бића.
© Јавно власништвоКосовка девојка - слика Уроша Предића
Косовка девојка - слика Уроша Предића - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2023
Косовка девојка - слика Уроша Предића
Сретење је изабрано као празник Дана државности и прославе устанка и устава односно борбе за слободу и демократизацију, Савиндан је одређен као световни празник посвећен просвети и духовности, док је Видовдан одабран као као симбол Косова, Косовског завета и празник посвећен свима онима који су пали за Отаџбину.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала