Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Бајден писао Вјоси Османи: План који сте прихватили довешће до међусобног признања две стране

© AP Photo / Olivier MatthysВјоса Османи
Вјоса Османи - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
Пратите нас
Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи примила је данас писмо са честитком председника САД Џозефа Бајдена поводом 15. годишњице откако је Приштина противправно прогласила независност. Бајден је у писмо подржао одлуку Приштине да прихвати европски план који би, како је навео, „довео до међусобног признања две стране“.
У честитки се оцењује да су током последњих неколико година тзв. Косово и САД „ојачали демократске институције како би обезбедили подједнако ефикасно добро управљање, владавину права и могућности за грађане обе земље“.
У свом писму Бајден је подржао одлуку приштинских институција да прихвате француско-немачки план који би, како он наводи, „довео до међусобног признања две стране“, преноси "Репортери".
„Подржавамо вашу одлуку да прихватите европски план за нормализацију односа, који за коначни циљ има међусобно признање, а који би довео до мирније будућности за народе Косова и Србије“, написао је Бајден.
Поред тога, он је нагласио да су тзв. Косово и САД „заштитили заједничке вредности“, као и да су подржалинарод Украјине у „одбрани од неправедне и неиспровоциране руске агресије“.
Бајден је написао и да жељно ишчекује да види „напредак развоја Косова у мултиетничку, суверену и независну државу“, као и да подржава „евроатлантске интеграције Косова“, пренела је „Нова српска политичка мисао“.
Локалне приштинске институције једнострано су прогласиле независност тзв. Косова 17. фебруара 2008. године, док су САД независност јужне српске покрајине признале дан касније.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала