- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Испитати чињенице: Хоће ли бити међународне истраге о минирању Северног тока

© Flickr / Ashitaka SanЗграда УН
Зграда УН  - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
Пратите нас
Русија се обратила Уједињеним нацијама и намерава да инсистира на међународној истрази напада на гасоводе Северни ток. Међутим, ма колико да је та иницијатива логична, како упозоравају руски експерти, западне земље на челу са САД ће је на сваки начин ометати како би спречиле да се утврди ко је одговоран за диверзију на гасоводима.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров саопштио је да је Русија затражила састанак Савета безбедности на тему минирања Северног тока.
„Наша земља ће захтевати да се покрене неки вид истраге. Међутим, генерални секретар Уједињених нација је преко свог званичног представника увелико изјавио да УН немају овлашћења, нити мандат да спроводе такве истраге. Уз дужно поштовање, не слажемо се са овим ставом“, нагласио је Лавров.
Он је позвао генералног секретара УН Антонија Гутереша да се „без устезања позабави чињеницама“ које су сада предочене читавом свету и које је „веома тешко оповрнути“.
Како је прецизирао на свом Телеграм каналу заменик амбасадроа Русије при УН Дмитриј Пољански, у светлу нових информација о минирању кракова гасовода Северни ток Москва је затражила да седница Савета безбедности УН буде одржана 22. фебруара.

У нападе умешани Американци

Политички аналитичар Павел Шипилин каже за Спутњик да су за нападе на Северни ток одговорне, по свему судећи, Сједињене Америчке Државе.
„Американци су диригенти целе ове приче. Они су то и започели. Међутим, увукли су и своје савезнике у ову прљаву причу. Не искључује се могућност да су у нападима учествовали Норвежани и Британци. Они су имали задатак или да прикупљају податке, или да посматрају ситуацију. Уопште, доста земаља НАТО је умешано у нападе на гасоводе Северни ток“, сматра саговорник Спутњика.

Према мишљењу Шипилина, неколико је разлога због чега су извршени напади на гасоводе Северни ток.
„Овде се доста тога врти око новца. Американци су, у ствари, имали циљ да униште Немачку чија економија зависи од јефтиног руског гаса. За немачке гиганте или оне који производе, рецимо, хемијска ђубрива, гас није само извор енергије, него и сировина. А скупе сировине могу допринети да Берлин престане да буде конкуренција. Због тога је и извршен удар на ово осетљиво место“, констатује стручњак.

Велики губици за Европу

Осим Немачке, према речима Шипилина, Американци су имали у плану да нанесу штету и Русији.
„Русија је такође претрпела штету. Ипак је ово наш гасовод. Руска држава је рачунала на нормалне економске односе са Немачком. Међутим, како се испоставило, Северни ток није изазивао само нервозу код Американаца, него и категорично одбијање. Сједињене Државе не могу да се помире са чињеницом да земље међусобно мирно тргују. Они увек морају да закувају. И спремни су да ураде све само да би уништили економски савез Берлина и Москве“, објашњава наш саговорник, подсећајући да Американци од тога имају велику корист.
„Проузроковали су ову ситуацију да би продавали свој течни гас Европи“, објашњава стручњак.
Са овом оценом слаже се и Вадим Козјулин, водећи научни сарадник Центра за глобалне студије и међународне односе на Дипломатској академији Министарства иностраних послова Русије. Према његовим речима, Европска унија због ове ситуације губи јефтини извор гаса.
„Европска унија ће сада гас плаћати скупље. Имаће нове добављаче, пре свега, Сједињене Америчке Државе. И ова ситуација доноси ЕУ комерцијалне и геополитичке губитке“, објашњава наш саговорник.

Покушаће да зауставе иницијативу за спровођење истраге

На питање да ли очекује да ће Уједињене нације истражити терористичке нападе на Северни ток, Козјулин каже да ће Сједињене Државе и њени савезници сигурно вршити јак притисак на ову организацију.
„Они ће покушати да зауставе иницијативу за спровођење међународне истраге. Ако имају било какве везе са овим нападима, потрудиће се да то заувек остане у тајности. Ово је веома озбиљан злочин и велики економски трошак за Русију и Европу. У овај пројекат је уложено много труда. Дакле, ако се теоретски открију све чињенице, онда би починилац могао да сноси финансијску одговорност“, објашњава наш саговорник.
С друге стране, према мишљењу Шипилина, ипак постоји нада да ће бити одржан састанак Савета безбедности поводом напада на гасоводе.
„Русија је узбуркала међународну заједницу. И за сада је то довољно. Међутим, наша земља треба да изрази своје мишљење о овој ситуацији. Не искључујем чак и да ће можда на овом састанку бити и амерички новинар Сејмур Херш“, констатује стручњак, подсећајући да је реч о новинару који је први открио како је изведена диверзија на гасоводима.
Подсетимо, терористички напади су се догодили 26.септембра прошле године истовремено на два крака руских извозних гасовода за Европу – Северни ток 1 и Северни ток 2. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о циљаној диверзији.
Оператер Северног тока, компанија „Норд стрим АГ“, саопштио је да је на гасоводима почињена невиђена материјална штета и да је немогуће оценити када ће они бити поправљени.
Према информацијама Сејмура Херша, у диверзију су умешане САД и Норвешка.
HDMS Hvidbjørnen (front) beside HMS Chatham and USS Cape St. George during international exercise BALTOPS - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
РУСИЈА
Стигло анонимно писмо: Испливали нови докази о америчкој умешаности у експлозије на „Северном току“
Осло - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
РУСИЈА
Русија: Објективна истрага била би доказ да је Норвешка невина по питању "Северног тока"
Роњење - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2023
РУСИЈА
Испливали нови подаци: ЦИА испоручила у Норвешку опрему за рониоце пре експлозија на „Северном току“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала