- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Не знају шта ће са Мађарском: Европска „елита“ удара на Орбана – сада их шокирала реч „идиот“

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINВиктор Орбан
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
Пратите нас
Европски посланици траже да комесар за проширење Оливер Вархељи да оставку због инцидента који се у уторак десио у Европском парламенту док је комесар одговарао на питања посланика о проширењу на Западни Балкан. Ово је само део кампање која се води против Мађарске унутар институција Европске уније, а главна мета хајке није комесар.
Ово за Спутњик каже политиколог Душан Пророковић коментаришући инцидент до кога је дошло након што је Вархељи одговорио на питања хрватског посланика и додаје:
„Притисак на Мађарску се појачава, јер је она идеолошки противник главног тока политике у Бриселу“.
Питања посланика Томислава Сокола односила су се на намере ЕУ у спречавању „ширења хегемонистичког концепта 'српског света' у Црној Гори" и механизме ЕУ којима би присилила Србију да се придружи санкцијама против Русије.

Атак због приватне опаске – мета је Орбан

Када је сео на своје место, док му је микрофон још био укључен, комесар је на мађарском наводно изговорио "колико других идиота још има?"
Иако је изјавио да искрено жали због неспоразума око ове опаске и објаснио да је везана за приватни разговор са шефом његовог кабинета о, како је рекао, сасвим другој ствари, Вархељи се поново нашао на тапету посланика Европског парламента.
Политиколог Душан Пророковић за Спутњик каже да они који нападају Оливера Вархељија заправо гађају мађарског премијера Виктора Орбана.
„Чини се да се у Бриселу очекивали слабији резултат Орбана на претходним парламентарним изборима, били су изненађени његовом победом. Након те победе повећавао се број предлога, текстова, говора где се Мађарској отворено претило. Повећавао се и број негативних оцена, како Орбана тако и Вархељија у Бриселу. Треба подсетити да ово није први пут да је Вархељи на тапету. Скоро су га оптуживали и за корупцију, тако да је то наставак једне кампање која се води у континуитету и која је средином прошле године појачана“, каже Пророковић.

Напади и због става према Русији

Упитан колико су напади на мађарске званичнике последњих месеци везани за став те земље према дешавањима у Украјини, односно Русији, наш саговорник каже да то није главни разлог одмазде, али да чврсти ставови Мађарске по овом питању имају утицаја.
„Мађарска је до сада тражила изузеће за себе поводом неких санкционих пакета који су доношени, тако да не видим неки претерани разлог да мађарска политика према Русији, односно да мађарски односи са Русијом, буду узрочник овога. Наравно, због околности сада и то је проблем, али Орбаново неразумевање са европским парламентом и са институцијама у Бриселу датира од раније, пре 2022. године и ескалације украјинске кризе. Он је просто идеолошки противник главном току у Бриселу, неолибералима, људима другачијих идеолошки виђења, због тога се појачава притисак на Мађарску“, истиче Пророковић.
Он додаје да су идеолошки противници Виктора Орбана једва дочекали кризу у односима са Русијом и захтев Мађарске за изузећем из санкција, да би појачали на њега притисак.

Криза Европског парламента

Пророковић каже да постоји још један разлог хајке на комесара за проширење Оливера Вархељија у Европском парламенту, та институција налази се последњих месеци у озбиљној кризи.
„У Европском парламенту су појединци оптужени за корупцију, појединци из европског парламента су били умешани у махинације око Катара и организације Светског првенства у фудбалу. Било је и хапшења неких од њих због узимања масних провизија. Ово је сада начин да се покаже како Европски парламент има неку сврху, како стоји на бранику одбране вредности у борби против Русије и како ће због тога дисциплиновати Вархељија“, закључује Пророковић.
Једну од пријава комесар за проширење добио је свега неколико дана пре инцидента са микрофоном у Европском паламенту. Одбор за спољне послове жели да покрене истрагу због извештаја да Вархељи намерно подрива реформе у области демократије и владавине права у земљама кандидатима за ЕУ. На дан када је најављено покретање истраге комесар ЕУ боравио је у Београду.
Он је после те посете, такође одговарајући на питања посланика, поручио да усклађивање спољне политике Србије са спољном политиком ЕУ није критеријум према коме би могли бити замрзнути преговори између Србије и ЕУ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала