- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

САД праве борбене свемирске летелице за онеспособљавање руских сателита

© Фото : State Space Corporation ROSCOSMOSСателит "Метеор-М"
Сателит Метеор-М - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе праве мала борбена свемирска средства способна да избаце из строја руске сателите, њихово лансирање може бити сакривено током лансирања апарата „OneWeb“ или „Starlink“ у свемир, изјавио је начелник Војно-космичке академије „Можајски“ генерал-мајор Николај Нестечук.
„У садашњој фази се развијају, а неки модели су развијени, тестирају се, такозвана мала борбена космичка средства. Она су у стању да изведу прикривени маневар, сусрет са нашом свемирском летелицом и њено онеспособљавање у било којим условима, у било ком тренутку“, рекао је Нестечук на округлом столу у Савету Федерације посвећеном 40. годишњици Стратешке одбрамбене иницијативе САД.
Он је објаснио да америчка мала борбена свемирска средства могу бити лансирана у орбиту као део вишесателитских нискоорбиталних комуникационих система као што су „OneWeb“ или „Starlink“. Осим тога, као носач малих борбених свемирских система данас се активно користи ваздушни-космички апарат за вишекратну употребу типа Икс-37Б (X-37B).
„Ово, са своје стране, представља претњу космичког напада на критично важне летелице наше земље. Шта значи онеспособити летелицу која обезбеђује комуникације и телекомуникације? То значи изгубити контролу, пре свега, над стратешким нуклеарним снагама, што се не сме дозволити“, нагласио је начелник академије.
Сателит – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
СВЕТ
У току је "трка у логистици" - НАТО ће створити виртуелну мрежу сателита за извиђање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала