- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У сиријску Раку стигла прва хуманитарна помоћ десет дана након земљотреса

© SputnikХуманитарна помоћ, Рака, Сирија
Хуманитарна помоћ, Рака, Сирија - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
Пратите нас
У сиријски град Рака који се налази на територији која није под контролом званичног Дамаска ипак је успео да стигне конвој хуманитарне помоћи.
Град је претрпео страшно разарање. Провинција Рака, коју у потпуности контролишу проамерички милитанти Сиријске демократске снаге, још се није опоравила ни од последица рата – након масовног бомбардовања тамо нико није обнављао ни инфраструктуру ни куће. Провинцију је сада додатно разорио земљотрес. Како наводе житељи града, штета од америчког бомбардовања и од земљотреса је практично иста.
Званични Дамаск под окриљем УН коначно је успео да испоручи хуманитарну помоћ у Раку – током целе недеље Сиријске демократске снаге нису дозвољавале хуманитарним конвојима да уђу на територију која је под њиховом контролом.
Како је саопштио дописник Спутњика, помоћ је послата из града Сабха, најближег места које је под котролом владиних снага. У Раку је стигло неколико десетина камиона са помоћи која је прикупљена напорима владе, добротворних фондација и обичних грађана.
„Не можемо да оставимо наше суграђане, рођаке, браћу у несрећи. Зато смо уложили све напоре како би и до њих стигла хуманитарна помоћ. Десет дана након катастрофе нико им није пружио никакву помоћ. Због акција Сиријских демократских снага то је било једноставно немогуће“, рекао је шеф Одељења за социјална питања и јавни рад у Раки Ахмед Хадер ел Муршид.
Како је прецизирао, хуманитарни конвој чини 144 камиона. Они су у Раку испоручили 25 тона хране и велику количину лекова.
„Важно је да останемо у контакту, да помажемо једни другима упркос политичким потешкоћама. Сви су пружили помоћ: влада, друштво, добротворне фондације и непрофитне организације. Надам се да овај конвој неће бити једини“, закључио је он.
Продавац кафе у Алепу - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2023
СВЕТ
„Теже је него за време рата“: „Продавац осмеха“ из Алепа након земљотреса дели бесплатну кафу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала