- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Украјински ракетни бацач град код Соледара - Sputnik Србија

УЖИВО У Украјини се формира пољска специјална јединица; Зеленски: Руска војска је кренула у офанзиву

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 358. Из украјинског заробљеништва у Русију је враћен 101 руски војник, саопштило је Министарство одбране Русије. Изнад Севастопоља оборена су два дрона. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг упозорио је да конфликт Русије и НАТО-а може да траје много годинама.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:10 16.02.2023
Експлозије у Харкову.
21:42 16.02.2023
Амерички специјалци - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
Специјална операција у Украјини
Медији: Америчка тајна операција у Украјини води у катастрофу
21:09 16.02.2023
У Украјини је почела да се формира прва пољска специјална јединица, потчињена украјинском Министарству одбране, објавио је пољски информативни портал Онет.
Према његовим речима, ова специјална јединица биће део Оружаних снага Украјине и зваће се Пољска добровољачка легија, Формира је држављанин Пољске. Планирано је да се јединица, коју чини неколико десетина људи, бави извиђањем и саботажом.
Врбовање врше специјалисти из Пољске и Украјине. Главни услови за пријем су обука и одсуство проблема са алкохолом и дрогом. Контакт подаци за оне који желе да се придруже овој групи биће објављени ускоро.
Планирано је да се створи центар за регрутацију нових чланова, укључујући и у Пољској, али ова иницијатива још није договорена са властима земље.
База пољске јединице налази се на тајном месту у близини Кијева. Наводи се да се одређени број припадника специјалних снага већ припрема за борбене задатке.
20:01 16.02.2023
Руска офанзива је већ почела, рекао је Владимир Зеленски у интервјуу Би-Би-Сију.
„Руски напади већ долазе из неколико праваца“, рекао је украјински председник.
Међутим, Зеленски верује да украјинске снаге могу да наставе да се одупиру руској офанзиви све док не покрену контраофанзиву и поновио своје позиве за већу војну помоћ са Запада…
Кијев постаје све више фрустриран брзином којом западно оружје долази. Тенкови које су прошлог месеца обећале бројне западне земље, укључујући Немачку, САД и Велику Британију, неће стићи на бојно поље скоро.
Ипак, према речима Зеленског, он је против компромиса за окончање рата.
„Изабрали смо овај пут. Желимо гаранције безбедности. Сваки територијални компромис ослабио би нас као државу“, рекао је председник.
19:52 16.02.2023
Сједињене Америчке Државе желе да обезбеде Украјини све што јој је потребно како би се спречио нови сукоб са Русијом, рекла је заменица државног секретара Викторија Нуланд.

"Ми проучавамо, не само тренутне потребе Украјине, већ и оно што би јој могло бити потребно у будућности, како би се спречио повратак Русије. Имаће софистицирани систем противваздушне одбране, побољшану одбрану граница, радаре за рано упозоравање", рекла је Нуландова током виртуелног брифинга.

18:29 16.02.2023
САД и друге чланице Групе седам најразвијенијих држава увешће нови пакет санкција Русији око 24. фебруара, рекла је заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд.
Према њеним речима, нови велики пакет западних санкција Москви биће усмерен, пре свега, на прекид испорука технологија Русији.
Према речима Нуландове, колективни Запад разматра судбину замрзнутих средстава Русије и сматра да Москва „треба да плати“ за уништење украјинске инфраструктуре.
16:41 16.02.2023
Из украјинског заробљеништва у Русију је враћен 101 руски војник, саопштило је Министарство одбране Русије.
„Данас, 16. фебруара, након преговора са територије која је под контролом кијевског режима враћен је 101 руски војник. Они су у заробљеништву били у животној опасности“, наводи се у саопштењу.
Авионима војно-транспортне авијације Ваздушно-космичких снага Русије ослобођени војници биће пребачени у Москву на лечење и опоравак.
13:16 16.02.2023
Европски парламент је током гласања у четвртак у Стразбуру о резолуцији поводом обележавања годишњице покретања специјалне војне операције Русије у Украјини одбацио амандман којим се ЕУ позива на преговоре.
Члан резолуције, у којем се наводи да ЕП сматра да је „победа Украјине могућа само кроз континуирано и стално повећање испорука Украјини свих врста наоружања без изузетка“, предложено је да се замени позивом Европској унији „да учини напоре да се обезбеди прекид ватре и преговори“ уз узимање у обзир могућег мултилатералног формата за решавање ситуације који је предложио бразилски председник Луис Инасио Лула да Силва.
Парламентарци су одбацили овај амандман.
Посланици ЕП су данас на пленарној седници у Стразбуру већином гласова усвојили антируску резолуцију у којој се земље ЕУ позивају да повећају и убрзају испоруке свих видова наоружања Украјини.
За резолуцију је гласало 444 посланика, док је против било њих 26.
Посланици су били против тога да се у резолуцију унесе амандман с позивом да се хитно уложе дипломатски напори како би се окончали сукоби и постигао мир.
Такође, одбили су да у документ који је донет поводом годишњице почетка специјалне операције руске војске у Украјини унесу амандман о томе да постоји забринутост због опасности да украјински сукоб прерасте у рат између нуклеарних држава.
13:12 16.02.2023
Амерички генерал Марк Мили - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
Специјална операција у Украјини
Амерички генерал: Ускоро могући преговори Русије и Украјине
12:40 16.02.2023
Украјински министар одбране Алексеј Резников изјавио је да се договорио са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом о модернизовању система набавки за украјинско Министарство одбране у складу са стандардима агенције за набавке НАТО-а.
11:55 16.02.2023
Са данашњег брифинга Министарства одбране Русије:
Руске трупе су током претходног дана ликвидирале до 65 украјинских војника у купјанском правцу;
До 135 припадника Оружаних снага Украјине убијено током офанзиве у доњецком правцу;
Руске снаге уништиле су складиште муниције 54. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у Верхњекамском округу у ДНР;
Руске снаге погодиле су у херсонском правцу четири складишта муниције снага територијалне одбране Украјине. У овом правцу уништена је самоходна хаубица „акација“ и хаубица „мста Б“;
Руске снаге убиле више од сто украјинских војника на краснолиманском правцу;
У протекла 24 часа руски ПВО системи уништили су 20 украјинских дронова и 4 ракете испаљене из система „хајмарс“;
Више од 55 украјинских војника убијено у јужнодоњецком и запорошком правцу;
Оружане снаге РФ погодиле су командна места три бригаде украјинских снага у ДНР;
Руске снаге уништиле су код Полтаве складиште горива и мазива за војну технику Оружаних снага Украјине.
10:51 16.02.2023
Шеф кабинета украјинског председника Андреј Јермак тврди да је Русија променила тактику вођења специјалне војне операције. Према његовим речима, Оружане снаге Русије су наводно почеле да користе „лажне мете“.
„Руси су донекле променили тактику. Спроводе активно извиђање, користе лажне мете“, написао је Јермак на свом Телеграм у.
Он је такође потврдио извештаје о експлозијама у Лвовској, Дњепропетровској и Кировоградској области Украјине након што је широм земље издато упозорење о ваздушној опасности.
10:27 16.02.2023
Уколико ЕУ донесе одлуку о конфискацији замрзнутих руских средстава у корист Кијева, Русија ће предузети мере у циљу заштите својих интереса, рекао је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко.
„То што ради ЕУ је апсолутно незаконито и многе земље сумњају у супех таквог потеза и његове усклађености са међународним нормама“, рекао је Грушко.
Подсетимо, амбасадори ЕУ су јуче постигли договор о формирању радне групе с циљем да се блокирана средства Русије искористе у интересу Украјине.
10:02 16.02.2023
Амбасадори ЕУ нису успели да се договоре о новом пакету санкција Русији, конкретно, због руског каучука, објавио је лист „Политико“, позивајући се на документе у које је имао увид.
„Једна од спорних тачака је синтетички каучук, против којег (Европска) комисија жели да уведе санкције“, наводи се у материјалу.
Такође се наводи да су земље попут Италије и Немачке скептичне према идеји увођења санкција на увоз руског синтетичког каучука, док Пољска подржава такву меру.
08:30 16.02.2023
Руске јединице заузеле су све узвишице у околини Артјомовска (Бахмут), изјавио је саветник в.д. шефа ДНР Игор Кимаковски.
„Остао је фактички један мали коридор, који такође контролишемо ми, што значајно отежава њихов маневар за довођење људства и муниције“, рекао је Кимаковски за емисију „Соловјов уживо“.
Према његовим речима, у области Артјомовска примећено је много страних плаћеника.
„То су Пољаци, и француски језик, и енглески језик. Већ се појављују јединице које долазе из Лавова“, приметио је Кимаковски.
08:10 16.02.2023
Израелски министар спољних послова Ели Коен допутовао је у Кијев где ће се састати са украјинским председником Владимиром Зеленским.
Ово је прва посета неког израелског званичника тог ранга од почетка специјалне операције руске војске.
07:54 16.02.2023
У Кировоградској области Украјине оштећен је кључни инфраструктурни објекат, ватрогасци гасе пожар, изјавио је саветник начелника Одеске војне администрације Сергеј Брачук.
За сада нема информација о жртвама, написао је Брачук на свом Телеграму.
07:22 16.02.2023
Узбуна за ваздушну опасност објављена је током ноћи на целој територији Украјине, следи из података са онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталну трансформацију.
07:21 16.02.2023
Губици украјинских снага које су браниле Соледар шест до седам пута су већи од губитака нападачке стране, изјавио је за Спутњик борац групе „Вагнер“, Херој Русије Антон Јелизаров, са позивним „Лотос“, који је командовао јуришем.
07:19 16.02.2023
Кијевске власти треба да деблокирају водоснабдевање каховског акумулационог језера, изјавио је за Спутњик члан Главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.
„Кијевски режим наставља да игра опасне игре око Запорошке нуклеарне електране, сада блокирајући снабдевање водом из хидроелектрана које се налазе узводно, укључујући Дњепровску, Средњеднепровску, Кањевску и Кијевску. Најмање четири хидроелектране сада не одводе воду. Време је да режим Зеленског прекине ово лудило и обнови водни биланс резервоара“, рекао је он.
Истовремено, он је приметио да међународна заједница никако не реагује на поступке Кијева. Даље снижавање нивоа воде могло би да доведе до еколошке катастрофе и угрози безбедност саме нуклеарне електране, упозорио је он.
Каховкско акумулационо језеро налази се у доњем току Дњепра, на територији Херсонске, Запорошке и Дњепропетровске области Украјине. На његовој левој обали су град Енергодар и Запорошка нуклеарна електрана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала