- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Весић: Ауто-пут до Пожеге планиран до краја године, правосудни органи ће саслушати притужбе грађана

© Фото : YouTube/Javno preduzeće Putevi Srbije, snimak sa ekranaИзградња ауто-пута од Паковраћа до Пожеге
Изградња ауто-пута од Паковраћа до Пожеге - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
Пратите нас
Министар грађевине саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је да је завршетак радова на ауто-путу до Пожеге планиран до краја године и да се тада отвара могућност за градњу још два до границе са Црном Гором и до границе са Босном и Херцеговином.
Незадовољни грађани јуче су блокирали део ауто-пута, а министар каже да неће бити протеста у недељу, јер је у понедељак заказан састанак са правосудним органима који ће саслушати њихове проблеме, истичући да није проблем у Министарству и „Путевима Србије“.
„Људе се жале да судови споро решавају, по њиховим жалбама предмете, на шта не можемо да утичемо. Нису задовољни решењима које је дала Пореска управа. С друге стране, можемо да разговарамо са судовима и да помогнемо да се предмети решавају брже, јер су приоритетни“, изјавио је Весић за РТС.
Он истиче и да је министарка правде Маја Поповић, после његовог позива, за понедељак заказала састанак, те да ће правосудни органи чути притужбе грађана и покушати да нађу начин да се реше.

О изменама Закона о планирању

Говорећи о новим одредбама Закона о планирању и изградњи, Весић каже да измене треба да омогуће већу транспарентност и бржи поступак, као и да реше досадашње проблеме у Закону.
„Суштина је да ћемо боље заштитити грађане. Приликом добијања пријаве радова, инвеститор ће морати да дâ полису осигурања о штети трећим лицима. Сада ће се знати одакле ће се наплатити штета људима ако је евентуално буду имали. Инвеститор ће морати локалној самоуправи да дâ и гаранцију да ће вратити улице у пређашње стање“, наводи министар.

Субвенције за власнике старијих аутомобила

Говорећи о аутомобилима еуро 1, 2 или 3, који су и највеђи загађивачи, Весић каже да је план да 140.000 ових аутомобила Министарство дерегиструје.
„Грађани који желе да предају своје аутомобиле, добиће субвенцију за путнички аутомобил 2.100 евра, за аутобус 2.500 евра, а за теретно возило 2.900 евра. Услов је да купе возило, па и половно, али не старије од 2015. године са мотором еуро 6“, каже министар.
Према његовим речима, на тај начин ће се битно смањити загађење које стварају аутомобили, истичући да ће конкурс у наредним месецима бити расписан, а да од 1. јанура следеће године почињу исплате.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала