- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Кад је најбоље време за замрзавање јајних ћелија и шта та процедура подразумева

CC BY 4.0 / Wikipedia/Galina Fomina/Cropped photo / Лабораторија за вантелесну оплодњу
Лабораторија за вантелесну оплодњу - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
Пратите нас
Замрзавање јајних ћелија постоји од осамдесетих година прошлог века, али се дуго сматрало контроверзном и експерименталном процедуром, па је њена доступност женама варирала од земље до земље.
У Сједињеним Државама, Америчко друштво за репродуктивну медицину ову процедуру је одобрило 2012. године женама које су требале да приме терапије против рака које би могле да утичу неповољно на њихову плодност. Две године касније, након што су се појавила уверљива истраживања о безбедности и ефикасности праксе, Америчко друштво за репродуктивну медицину (АСРМ) дало је зелено светло замрзавању јајних ћелија и другим женама. Од тада је ова опција све популарнија међу женама које одлажу рађање из личних разлога.
Тренутно постоје два водећа разлога због којих жене замрзавају своје јајне ћелије.
Први су медицински разлози, као што су хемотерапија или радиотерапија - који могу да оштете јајне ћелије - или операција уклањања јајника. Дуги разлог је личне природе, односно - јајне ћелије замрзавају жене које се из било ког личног разлога нису оствариле као мајке, али то планирају, и због тога чувају своје јајне ћелије како би их искористиле у будућности.
Према Америчком колеџу акушера и гинеколога, плодност жене (дефинисана као способност жене да затрудни) достиже врхунац између њених касних тинејџерских и касних двадесетих година. Од 30. године плодност жене почиње да опада, а после 35. стопа пада се убрзава, због чега неки стручњаци кажу да је идеално време за замрзавање јајних ћелија пре 35. године.

Како изгледа процес

Када жена одлучи да замрзне своје јајне ћелије, први кораци су вагинални ултразвук, да би се проценила количина јајних ћелија и мерење нивоа хормона.
Јајне ћелије се чувају у јајницима и ослобађају се само уз одговарајућу хормонску стимулацију. Дакле, лекар узима узорак крви и тестира три кључна хормона: фоликулостимулишући хормон (ФСХ), који покреће раст фоликула јајника пре овулације; естрадиол, који се углавном производи у јајницима и одражава њихову функцију и квалитет јајних ћелија; и антимилеров хормон, који је повезан са бројем јајних ћелија у јајницима.
© Fotolia / Pix4UЖене које се одлуче на овај корак треба да знају да процес не пролази без потешкоћа
Хирург - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
Жене које се одлуче на овај корак треба да знају да процес не пролази без потешкоћа
На основу нивоа ових хормона, лекар израчунава потенцијал плодности жене и одређује одговарајућу дозу лекова за стимулацију јајника.
Затим, почевши од другог дана менструације, жена сама себи даје инјекције хормона током 10 до 12 дана како би изазвала сазревање групе јајних ћелија у јајницима. За то време, жени се ради ултразвук карлице и тестови крви на свака два до три дана како би се пратио њен одговор на хормоне.
Обично, након осам до 14 дана, даје се „инјекција окидач“ хуманог хорионског гонадотропина који помаже јајним ћелијама да заврше процес сазревања. Око 36 сати касније, жена иде на операцију која се ради под анестезијом, а током које се игла вођена ултразвуком убацује кроз вагину у јајнике како би се аспирирала јајашца (10 или више). Јаја се затим брзо замрзавају и чувају на -196 степени Целзијуса.
Процес не пролази без потешкоћа. Током целомесечног процеса, жена може да осећа умор или надутост и/или да има главобоље или промене расположења, чак и две недеље након узимања јајних ћелија, каже ендокринолог Сара Касканте, која се специјализовала за репродукцију и неплодност у „NYU Langone Fertility Center“.

Цена

Још једна непријатнија чињеница када је реч о замрзавању јајних ћелија је цена. Рецимо, у Шпанији, социјално осигурање овај третман покрива само женама које су због болести претрпеле губитак фертилне способности. Поред тога, захтева се да жена испуњава низ услова (старост, доказ о немогућности зачећа, нерађање...) због чега се многе жене одлучују за одлазак у приватну клинику, где ова процедура кошта између 2.000 и 4.000 евра.
Када жена одлучи да искористи јајне ћелије које је претходно замрзнула, оне морају да се одмрзну и оплоде спермом у лабораторијској посуди, што је поступак познат као вантелесна оплодња. Три до пет дана након оплодње, ембрион се преноси у материцу жене. Ако жена замрзне своје јајне ћелије у 34. години, шанса да затруди ће бити као да има 34. године, без обзира на то колико тренутно има, каже Каскантеова.
Али жене се често не враћају по своје замрзнуте јајне ћелије. Резултати више студија објављених у „Reproductive Biology and Endocrinology“ током 2022. године, показали су да је 40 одсто жена које су замрзнуле своје јајане ћелије из личних разлога и мање од 10 одсто оних које су то учиниле из медицинских разлога, искористило своје замрзнуте јајне ћелије.
„Многе жене које замрзну своје јајне ћелије никада их не искористе, било зато што су затруднеле природним путем или зато што одлуче да не желе да имају децу“, каже Каскантеова.

Заблуде о замрзавању

Као и око многих аспеката плодности, није неуобичајено да људи имају погрешне представе о замрзавању јајних ћелија.
Неке жене не схватају, на пример, да им „замрзавање јајних ћелија не гарантује да ће имати бебу, али гарантује могућност да имају бебу“, каже Џозеф Хил, специјалиста са „Fertility Centers of New England“.
„Можда не схватају колико корака треба да предузму. На срећу, са најновијом методом замрзавања — витрификацијом, техником ултра брзог хлађења која спречава стварање штетних кристала леда — јајне ћелије имају већу стопу преживљавања него код ранијих метода“, примећује Хил, преноси „Национална географија“.
Када дође време да се искористе, јајне ћелије морају да се одмрзну, оплоде, а затим ставе и развију у проширену бластоцисту спремну за пренос у материцу, објашњава Хилова. Проблеми могу да се појаве у било којој фази процеса, због чега стручњаци препоручују да жене замрзну већи број јајних ћелија. Тако ће имати више избора.
„Постоји хабање на сваком кораку“, каже гинеколог Аманда Аделај, која се специјализовала у области фертилитета, на Универзитету у Чикагу. „За свако, да тако кажем, будуће дете, морате да замрзнете између 15 и 20 јајних ћелија“.
Још једна уобичајена заблуда је брига жена да ће процес замрзавања јајних ћелија дугорочно негативно утицати на њихову плодност, али то није тачно, кажу стручњаци.
„Жена неће у будућности имати мање јајних ћелија јер узмемо и замрзавамо оне које би свакако биле неоплођене тог месеца, а онда отишле кроз менструацију“, објашњава Аделајева.
Ово се дешава због биолошки програмиране ћелијске смрти која је инхерентан део људске функције јајника.

Када је идеално време

Сматра се да је пре 35. године оптимално време за замрзавање јајних ћелија, јер су тада јајне ћелије жене обично здравије и јајници боље реагују на стимулацију.
„Одлука зависи од резерве у јајницима сваке жене“, каже Аделајева. „Након 40. године замрзавање је мање корисно јер је удео хромозомски нормалних јајних ћелија мањи“.
Приликом одлучивања када ће замрзнути јајне ћелије, важно је да жене размисле о томе колико деце желе да имају и када желе да почну да покушавају да затрудне, каже Аделајева.
„Ако желите више од једног детета, боље је замрзнути ћелије са 30 година. Ипак“, додаје, „не можете повући црту и рећи са сигурношћу када је право време за то“.
Истраживања предлажу, међутим, да жене које замрзну јајне ћелије пре 34. године имају највеће шансе (преко 74 одсто) да роде бебу. Што жена има више година када замрзне јајне ћелије, то су јој мање шансе.
Студија Каскантеове и њених колега, објављена у издању часописа „Фертилитет и стерилност“ 2022. године, открила је да је стопа наталитета међу женама које су одлучиле да замрзну своје јајне ћелије за каснију употребу износила укупно 39 одсто; међу женама које су замрзнуле јајне ћелије пре 38. године наталитет је био преко 50 одсто.
Укратко, „замрзавање јајних ћелија нуди женама могућност да одложе рађање уз очување своје плодности“, каже Каскантеова и поручује. „То вам заправо омогућава да једног дана саме себи будете донор јајних ћелија“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала