- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Није време за дијалог са Русијом - Макрон позвао на већу подршку Украјини

© AP Photo / Susan WalshПредседник Француске Емануел Макрон
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
Пратите нас
Западни свет мора наћи „снагу и храброст“ да изгради дијалог с Русијом, без ког је немогућ мир у Европи, али сада није време за такав дијалог, изјавио је председник Француске Емануел Макрон на Минхенској конференцији о безбедности.
„Нико од нас не може да промени географију Русије. Она ће увек остати део Европе. Наша дилема је у томе што на нашем континенту никада неће бити поузданог и потпуног мира, док не научимо да решавамо 'руско питање', али уз здрав разум, без икаквог самозадовољства. То је оно што сам потврђивао речима и делима од почетка сукоба. Потребни су нам снага и храброст да поново започнемо дијалог, да бисмо нашли стабилно решење. Потпуно је јасно, међутим, да данас није време за дијалог“, додао је Макрон.
Председник Француске је нагласио да је Запад дужан да пружа већу подршку Украјини, како би јој омогућио да крене у контраофанзиву која би, како је уверен, могла да помогне враћању преговорима под условима које је поставио Кијев.
Француски лидер је, такође, рекао да је Запад дужан да почне да припрема услове за мир у Украјини, као и да је за то потребно развијати сарадњу са земљама Африке, Азије и Латинске Америке.
„Позивам Европљане и Американце да се позабавимо припремом мира. У краткорочној перспективи морамо бити јаки и подржавати Украјину. Али већ сада морамо да припремамо услове за мир, то је наша одговорност. То није компромис, рто је одговорност. Мир ће бити дуговечнији и кредибилнији, уколико будемо јаки сада, али морамо припремити услове за њега“, истакао је Макрон.
Он је додао да је неопходно да у то буду укључене све државе, укључујући оне у Азијско-пацифичком региону, на Блиском истоку, у Африци, и Латинској Америци, односно државе које данас „мисле другачије од западних земаља“, настављајући да их оптужују за двоструке стандарде.
„Неопходно је водити дипломатски рад са свим тим земљама, како бисмо их убедили да се прикључе нашим напорима и да изврше притисак на Русију“, рекао је Макрон и додао да је „неопходно прекинути све разговоре о двоструким стандардима Запада“, градећи ново партнерство „југ-север“ како би се поново створили услови за међународну солидарност.
Макрон се, такође, заложио за повећање инвестиција европских земаља у одбрамбени сектор, наводећи да су сада поједине државе постале зависне од одлука и могућности индустријских предузећа изван граница Европе.
„Позивам да се масовно реинвестира у наш одбрамбени сектор. Ако Европљани желе мир, морамо да осогурамо себе средствима за то“, изјавио је Макрон.
Према његовим речима, Европи је потребно поновно наоружавање, уз јачање производне и технолошке базе. У том контексту он је навео да су многе европске земље услед испорука помоћи Украјини „постале зависне од одлука неевропских земања и у великој мери од могућности неевропских индустријских предузећа“.
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
Специјална операција у Украјини
Шолц: У Немачкој нема јединства у вези са санкцијама Русији и испорукама оружја Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала