- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пекинг позива САД, ЕУ и НАТО да седну за преговарачки сто с Русијом

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаЗастава Кине
Застава Кине - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
Пратите нас
Кина позива Сједињене Америчке Државее, Европску унију и НАТО да седну за преговарачки сто с Русијом и да размотре начине за изградњу уравнотежене архитектуре безбедности, изјавио је на седници Савета безбедности Уједињених нација стални представник Кине при тој организацији Чан Џун.
„Поново позивамо Русију и Украјину да прекину ватру и да започну мировне преговоре, што је могуће пре“, рекао је кинески дипломата и додао да су „САД, ЕУ и НАТО дужни да с Русијом поверу дубоки дијалог, заснован на принципима недељивости безбедности“, рекао је кинески дипломата.
Према његовој оцени, да су сви поштовали одредбе Минских споразума о решавању кризе у Украјини, који су потписани у фебруару 2015. године, садашња ситуација у тој земљи би вероватно била избегнута.
„Да су све одредбе Минских споразума биле ефикасно испуњене, украјинска криза се можда не би прелила у оно што је данас“, рекао је дипломата.
Он је додао да „украјинска криза у суштини представља кулминацију сукоба у сфери безбедности у Европи, тесно повезаних са сталним ширењем НАТО-а на исток, од времена 'Хладног рата'“.
„Тежња ка апсолутној безбедности, као и политичкој искључивости и насилном обуздавању одређене земље – то су фундаментални разлози због којих Европа преживљава тешку ситуацију у сфери безбедности“, нагласио је кинески дипломата.
Председник Украјине Владимир Зеленски је раније у интервјуу за немачки лист „Шпигл“ признао да је бившој немачкој канцеларки Ангели Меркел и француском председнику Емануелу Макрону рекао да не планира да испуњава одредбе Минских споразума.
Пре тога је Меркелова изјавила да су Мински споразуми били покушај да се „купи време за Украјину“, како би ојачала, а то је потом потврдио и бивши француски председник Франсоа Оланд.
Њих двоје су учествовали на самиту „нормандијске четворке“, заједно с председником Русије Владимиром Путином и бившим украјинским председником Петром Порошенком. На том састанку био је усаглашен комплекс мера за испуњавање Минских споразума.
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
РУСИЈА
Небензја поручио Западу: Више вам не верујемо – неће моћи као пре
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала