- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Викторија Нуланд: Објекти на Криму легитимни циљеви за Кијев, Америка то подржава

© AFP 2023 / Ivan SekretarevПомоћница америчког државног секретара за Европу и Евроазију Викторија Нуланд
Помоћница америчког државног секретара за Европу и Евроазију Викторија Нуланд - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
Пратите нас
Заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд рекла је да су војни објекти на Криму за Украјину легитимни циљеви.

„То су легитимни циљеви, Украјина их гађа и ми то подржавамо“, рекла је она током догађаја у аналитичком центру Карнеги, одржаном у виртуелном формату.

Она је додала да на Криму постоје „огромни војни капацитети на Криму које је Русија претворила у важне логистичке тачке“.

Демилитаризација Крима - услов за безбедност Украјине

Према речима Нуландове, Украјина никада неће бити безбедна уколико се не изврши бар минимум демилитаризације Крима.
Како је истакла, формирање поузданог система за обуздавање Русије је обавезан услов за окончање сукоба у Украјини.

„Без обзира на то шта ће Украјинци одлучити у вези с Кримом... Украјина неће бити безбедна ако Крим не буде бар минимално демилитаризован. То треба да буде део одрживог обуздавања“, рекла је Нуланд.

Она је навела да не зна да ли ће Украјинци, који су тренутно фокусирани на то да поврате друге територије, кренути у офанзиву на Крим.
„Као што видите, постигли су успех у Херсону, упорно се боре у Бахмуту али морају да врате још доста територија које су им потребне како би били држава способна за живот, пре него што се постави питање Крима. И на то су сада усредсређени“, рекла је америчка званичница.

За САД кључан стратешки пораз Путина

Са америчког аспекта, рекла је Нуланд, сукоб у Украјини треба да се заврши „стратешким поразом Владимира Путина“ при чему мора да буде искључена могућност реванша за шест месеци или шест година.
Према њеним речима, САД сматрају да је неопходно Украјини обезбедити „оружане снаге будућности“ које би биле у стању да обуздавају Русију чак и после завршетка сукоба.
Какав год био сценарио решавања сукоба у Украјини, све док је на власти у Русији Владимир Путин или „неко њему сличан“ није сигурно да сукоб не би поново почео, сматра она.
„Чак и ако буде постигнут праведан мир, неопходно је дугорочно планирање и да се формира украјинска војска будућности која ће бити способна да обузда било какве апетите који би могли да се појаве код Путина у будућности“, рекла је Нуланд.
То, према њеним речима, значи стварање, уз подршку Запада, „интегрисаног система ПВО у Украјини, пограничних снага високе класе, могућности за патролирање сопственим водама“.

Нуланд обећала Нобелову награду израелском премијеру

Заменица америчког државног секретара обећала је Нобелову награду за мир израелском премијеру Бенјамину Нетанијахуу уколико увери руског председника да повуче војску из Украјине.
„Ако Биби Нетанијаху може да извуче Путина из Украјине даћу му Нобелову награду“, рекла је она.
Израелци, који се држе по страни у односу према антируској коалицији, и даље мисле да имају посебне односе са Русијом, додала је она.
„А ми кажемо: Само напред, искористите их како би се окончао тај ужасни, сурови рат“, закључила је Нуланд.
Зграда америчког Конгреса у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
РУСИЈА
Русија: Америчка елита је направила историјску грешку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала