Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Имамо ноту још једне земље о повлачењу признања незавиности Косова

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Минхену да је наша земља у поседу још једне ноте о повлачењу признања независности Косова.
"Али је договор са том земљом да сачекамо 23. или 24. фебруар, односно десетак дана да сачекамо, па ћемо да обелоданимо ту земљу", рекао је Вучић одговарајући на питања новианара, на 59. Минхенској конференцији о безбедности.
Вучић је рекао да би то била 27. или 28. земља која је повукла признање, пошто за једну земљу нисмо сигурни јер је, како је казао, "на ивици".
То ће, рекао је, бити 27. или 28. земља која ће отпризнати тзв. Косово.
На питање да се помиње његов одлазак у Брисел 27. или 28 фебруара, Вучић је казао да не види разлога да то буде тада, али да је размишљао и о доласку у Минхен, па се показало да је веома добро да смо данас овде.
"Мислим да смо се овде показали као веома поуздан партнер, неко ко је и рационалан и разуман и неко ко зна да чува своје националне интересе", рекао је Вучић.
На питање о чему ће се причати у Бриселу, Вучић каже:
"Идем да говорим баш о ЗСО, ово овде данас, као и сваки пут, јасно постављено. не можете да потпишите нешто пре 10 година а да неко потом каже да Вучић хоће шољицу кафе, али без шољице...".
Поручио је да они који су нешто потписали морају то и да испуне.
"Испуните оно што сте потписали. Онда идемо на оно што следи даље. Зна се шта је то што морате да урадите", поручио је Вучић.
Истакао је да људи у Србији морају да знају да је најважније да сачувамо мир у земљи и своје националне интересе, али и да имамо раст и најнижу стопу незапослености.
Приметио је да су још једном празници повезани са викендом и да је пуно наших грађана било на планинама или у иностранству, што га, каже, чини срећним.
Срећан је, истиче, јер нам је то омогућило мир, раст и директне инвестиције.
"Очекујем да нам приходи у фебруару буду драстично већи од очекиваног, посебно наплата домаћег ПДВ, да нам расте и увозни, јер то значи да економија добро ради...", казао је Вучић и истакао да се живот састоји од тешког и напорног рада који једино може да допринесе бољем амбијенту за инвеститоре.
"На томе ћемо наставити да радимо", истакао је председник.
На питање о годишњици од једнострано проглашене независности Косова и понашања тадашње опозиције, Вучић је констатовао да, како је казао, "имао навалу јуначења у Србији и то од оних који су увек били све, сем јунаци".
Не желећи да помиње њихова имена који су, каже, учествовали у доношењу најгорих одлука по КиМ и Србију и који су подигли незапосленост у земљи, председник је казао да је тадашња стопа незапослености била на нивоу Приштине данас - 26 одсто.
Забринутост опозиције је да Србија не призна тзв. Косово, каже председник и истиче да већ 11 годину слуша да ће да потпише косовску независност и да их пусти у УН.
"Нису они забринути за то већ што се то не догађа. Забринути што виде да Србија иде напред са инвестицијама и развојем, што чува самосталну независну позицију. Нису они забринути за Србију него за себе и своје столице, али то морају од грађана Србије да добију, а не пушкама", рекао је Вучић.
Он је додао да грађани то виде и разумеју и знају ко се бори и ко је у рингу, и ко никада не бези.
На питање о наводима Поноша да се Вучић слаже са "ампутацијом" Косова и да зато прича о злату и специјалцима
да би скренуо пажњу, председник је одговорио да у његово време специјалци нису ни чизме имали, а да не говори о платама које су сада три пута веће него тада.
Подсетио је и на приче да ће 3. априла да уведе санкције Русији, а како је доао, још их није увео, а сада је фебруар.
"Толико о истини ", рекао је Вучић и додао да су они то својом неспособношћу доказали.
Ентони Блинкен и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
СРБИЈА
Вучић се састао и са Блинкеном; Разговор са Макроном и Шолцом озбиљан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала