- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Како умиру галаксије и шта ће се десити са нашом

© Depositphotos.com / AlexmitМлечни пут
Млечни пут - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
Пратите нас
Галаксије умиру, а заправо већина њих умире већ дуже време. На питања зашто, како и да ли и Млечни пут умире, одговара истраживач астробиологије у Мадриду Пабло Перез Гонзалез.
Иако је предмет о умирању Млечног пута отворен случај за астрофизичаре широм света, истраживач у Центру за астробиологију на Универзитету Комплутенсе у Мадриду изнео је своју теорију за шпански Ел Паис.

Шта знамо досад?

Галаксије се рађају и умиру. Пре више од 20 година, свемирски телескоп „Хабл“ начинио је једно од највећих открића у историји: наш универзум, као и галаксије у њему.
Током око девет милијарди година, односно 60 одсто старости универзума, галаксије формирају све мање звезда, које постепено изумиру. Звезде које постоје ће нестати (својим сопственим темпом) и на крају ће светлост звезда нестати у универзуму.

Како умиру галаксије?

Галаксије главном умиру услед тзв. гушења (процес одсецања материјала потребног за стварање нових звезда), тровања или канибализације, али не само тaко. Могу да умру на више начина истовремено, живот галаксија није лак.
У срединама са великим бројем галаксија, које се називају суперјата галаксија, галаксије могу умрети на три различита начина.
Један од начина да умре галаксија је да је убије већа галаксија. Можда ненамерно, али ако се мања галаксија довољно приближи, већа галаксија врши гравитационе ефекте на различите регионе своје мање сестре који су толико различити да је на крају униште, а затим евентуално прождру.
Слични процеси се одвијају на нивоу планета. Порекло Сатурнових прстенова је из различите гравитационе силе у различитим областима, коју доживљавају астероиди или чак цели месеци ако се превише приближе.
Ако спољна сила постане моћнија од сопствене гравитације која држи галаксију на окупу, слабија галаксија се распада на комаде.
Наш Млечни пут то такође чини са многим галаксијама, као што је патуљаста галаксија Стрелац.
Галаксија такође може да умре када уђе у област у којој има много више пратилаца, јер је окружење у овим областима обично веома густо. Велике галаксије које су тамо дуже време имају тенденцију да загревају материјал, углавном гас, између галаксија, а самим тим и унутар њих.
Пошто је овај гас толико врућ, не може постати гушћи да би формирао звезде. Тада њено гориво за формирање звезда испари, а галаксија умире од топлотног стреса и гладовања, то јест, друге галаксије је убијају тако што је угуше тако да не може да дише.
Последњи начин на који галаксије које уђу у суперјато умиру је судар. Када малу галаксију привуче суперјато, она се убрзава јер је све више привлачи велика маса суперјата. Она оставља гас иза себе и на крају се угуши, без материјала за формирање нових звезда.
Поред спољашњих утицаја, галаксију могу уништити и унутрашње силе.
У галаксијама постоје одређене скривене силе. Наиме супермасивне црне рупе, које опијају околину и чине гас око галаксије неупотребљивим за формирање звезда, осуђују је на смрт.
Постоје чак и галаксије које умиру због звезда које се формирају тако брзо да спречавају стварање нових. А неке галаксије могу умрети тише јер су достигле стање равнотеже у свом животу које их спречава да се даље развијају.

Како ће нестати Млечни пут

Данас је наша галаксија довољно изолована да су последњи облици смрти највероватнији узрок њене пропасти, која већ долази.
У исто време падамо у гушће регионе галаксија, тако да ћемо на крају завршити у гомили, лишени оно мало гаса што нам је остало, и остављени без ваздуха за дисање док се не угасимо заувек.
Међутим, не треба се плашити. Све ово ће потрајати, а и ми и наши потомци још имамо времена да уживамо у животу, али је процес неповратан.
Свемир - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривена мистериозна галаксија за коју не важе устаљена правила: Шта су пронашли кинески астрономи?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала