- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Дрска порука Столтенберга из Минхена: Најопасније ће бити ако Путин победи

© AP Photo / Jacquelyn MartinГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
Пратите нас
Победа Русије у сукобу у Украјини опаснија је за Северноатлантску алијансу него ризик од ескалације, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на Минхенској безбедносној конференцији.

„Многи се плаше да би подршка коју пружамо Украјини могла да доведе до ескалације сукоба. Да будемо јасни – не постоје опције без ризика. Али ће највећи ризик бити ако Путин победи“, рекао је Столтенберг.

Он је истовремено позвао да се повећа производња наоружања и испоруке Украјини.
Генерални секретар је формулисао три „лекције сукоба у Украјини“ за НАТО.
Прво, према његовим речима, НАТО треба да настави да свеобухватно подржава Украјину како би се спречило да Русија победи.
„То ће бити изузетно опасно за нас“, рекао је Столтенберг.
Као друго, нагласио је, НАТО треба свеобухватно да се наоружава, да модернизује сопствене снаге и јача односе између европских земаља и САД, припремајући се за конфронтацију са Русијом која се, по његовом мишљењу, „неће завршити након сукоба у Украјини“ без обзира на развој догађаја.
Као треће, Столтенберг је позвао да се јача отпорност западног друштва, укључујући безбедност инфраструктуре, сајбер безбедност и доминацију у информационој сфери коју у НАТО-у називају „супростављањем дезинформацијама“.
Раније је Столтенберг изјавио да се Алијанса спремала за сукоб у Украјини од 2014. године. Он је истакао да руска специјална операција „није променила Алијансу“, него да је само показала колико је значајно јачање колективне одбране које је спроведено.
Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
РУСИЈА
Шокантно признање Фон дер Лајенове
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала