- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Финска би могла да уђе у НАТО без чекања Шведске

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаШведска Финска НАТО застава
Шведска Финска НАТО застава - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
Пратите нас
Фински министар одбране Мико Савола рекао је данас да би његова земља могла да се придружи НАТО без чекања Шведске, чије је чланство засад под упитником због противљења Турске.
Савола је рекао за АП да би Финска волела да две земље уђу у НАТО заједно, али и да неће кочити процес уколико Анкара одлучи да допусти Финској, а не и Шведској.
„Не, не, онда ћемо се учланити“, казао је Савола.
Он је додао и да је Шведска најближи партнер Хелсинкију, да скоро сваке недеље њихове војске вежбају заједно и да имају дубоку сарадњу.
„Ипак, све је у рукама Турске“, додао је он.
Премијерка Сана Марин рекла је да Финска „преферира“ да се истовремено учлани у НАТО са Шведском, али да „не може да утиче“ на то како ће чланице Алијансе ратификовати пријеме.
Да би неко ушао у НАТО, свих 30 земаља-чланица морају да ратификују пријем, а када је реч о Шведској и Финској, то засад нису учиниле Мађарска и Турска.
Турска се засад противи уласку Шведске јер, како Анкара тврди, нема јасан и отворен став према терористичким организацијама, мислећи на Радничку партију Курдистана (ПКК), коју Турска, ЕУ и САД сматрају терористичком.
Такође, Анкара је незадовољна јер истиче да Шведска не испоручује особе које су у Турској осумњичене, а имају везе са ПКК.
Минхен, безбедносна конференција - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2023
СВЕТ
Скуп лицемерја и двоструких стандарда: Ту је Путин све рекао Западу који сад прича сам са собом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала