- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Израелска делегација удаљена са самита Афричке уније /видео/

© AP Photo / STRСамит Афричке уније у Адис Абеби, Етиопија
Самит Афричке уније у Адис Абеби, Етиопија - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
Пратите нас
Чланови израелске делегације која је у својству посматрача присуствовала самиту Афричке уније у Адис Абеби, удаљени су данас из конференцијске сале, на захтев Јужне Африке и Алжира.
Инцидент се догодио током церемоније отварања самита када су припадници конференцијског обезбеђења пришли члановима израелске делегације и замолили их да напусте салу.
Високи званичник у министарству спољних послова Израела потврдио је су чланови израелске делегације сазнали да иза тог потеза стоје Јужна Африка и Алжир.
Портпарол министра спољних послова Израела Лиор Хаир поручио да његова земља веома озбиљно схвата избацивање делегације и у којој је била заменица директора одсека за Африку у израелском Министарству спољних послова Шарон Бар-ли, „упркос њеном статусу акредитованог посматрача“.
„Тужно је видети да је Афричка унија талац малог броја екстремистичких земаља као што су Алжир и Јужна Африка, вођених мржњом и под контролом Ирана. Позивамо афричке државе да се супротставе овим акцијама које штете организацији Афричке уније и целом континенту“, рекао је Хаир, преноси Јерусалим пост.
Лист наводи да се овакав догађај према међународним конвенцијама сматра озбиљним дипломатским инцидентом.
Еба Калондо, портпарол председавајућег Комисије Афричке уније, рекла је да је дипломата искључена јер није била исправно акредитована, будући да је акредитација издата израелском амбасадору у Египту.
Јужна Африка одбацила је тврдње да стоје иза ове одлуке, наводећи да израелска пријава за статус посматрача тек треба да буде разматрана.
„Док Афричка унија не донесе одлуку о томе да ли ће Израелу доделити статус посматрача, не можете дозволити да земља буде присутна. Дакле, не ради се о Јужној Африци или Алжиру, то је питање принципа“, рекао је за Ројтерс Клејсон Моњела, високи јужноафрички дипломата.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
СВЕТ
Најопаснија деценија пред нама: Зашто Лавров и Путин упозоравају да је свет на прекретници
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала