- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Коме највише сметају честе временске промене: Савети српског лекара

© Depositphotos.com / Vadym DrobotИнфаркт – илустрација
Инфаркт – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
Пратите нас
Колико ширењу вируса погодују пролећне температуре, а коме највише сметају температурне осцилације, објашњава доктор Евгеније Лебедински, кардиолог Клиничко-болничког центра „Доктор Драгиша Мишовић“.
Готово да нема одрасле особе или детета које ових дана није имало здравствене проблеме, са лакшом или тежом клиничком сликом.
Клиничко-болнички центар „Доктор Драгиша Мишовић“ бележи натпросечан број оних који су се у последња 24 сата јавили на хитан пријем, а преоптерећена је и Клиника за дечје плућне болести.
Др Евгениј Лебедински каже да лекари од претходних година овај период познају као период када се чешће јављају хронични болесници са различитим погоршањима, често и инфективним.

„Неколико је фактора да се се они чешће јављају – промена температура, лош ваздух посебно код плућних болесника, а за нама је и сезона слава која преоптерећује наше пацијенте“, истакао је др Лебедински.

Према његовим речима, хронични пацијенти, због честих посета лекарима, знају како да се понашају, обучени су како да реагују, а донекле могу и сами себи да помогну.
„Млади и пацијенти који долазе са озбиљним компликацијама први пут без ранијег јављања заиста су изазов у нашем раду“, наводи др Лебедински.

Ослушкујте своје тело

У последње време, помоћ је у КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ затражио велики број младих пацијената са акутним коронарним синдромом или са повредама великих крвних судова, поготово у глави.
Такви пацијенти не могу да знају да ће им се нешто десити. Требало би ослушкивати своје тело, саветује др Лебедински, нарочито уколико у породици постоје случајеви кардиоваскуларних обољења или код самих пацијената фактори ризика – гојазност, дијабетес, хипертензија.
„Не би било лоше да се они јаве свом одабраном лекару и ураде превентивне прегледе“, наводи др Лебедински.
Према његовим речима, увек имамо неке симптоме:
„То су ситни аларми које често заобилазимо и приписујемо умору. Треба ослушкивати себе и своје тело. Човека треба хитно да одведе код лекара бол у грудима, било која врста сензације, поготово ако се шири у рамена, руке, врат, вилицу“.
Различите врсте тиштења, пробадања, гушења такође су знак да треба отићи на преглед.
Прехлађена девојка - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2023
ДРУШТВО
Харају инфекције дисајних органа: Температура, бол у грлу, кашаљ, малаксалост…
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала